Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Опалення будинку тепловим насосом
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Тепло і затишок в будинку – це те, до чого ми прагнемо завжди. Зараз є багато варіантів обігріву оселі в холодну пору року, тому кожен власник може обрати для себе зручний і вигідний спосіб забезпечення потрібної температури в кімнатах. Один із таких способів – опалення тепловим насосом. Цей генератор тепла з’явився порівняно недавно в Україні, хоча в інших країнах успішно використовується вже кілька десятиліть та обігріває цілі міста. На відміну від традиційних газових, електричних, твердопаливних котлів, він не шкодить довкіллю, бо джерелом теплової енергії для нього є невичерпні джерела з навколишнього середовища.

Опалення будинку тепловими насосами У Львові і Львівській області

Опалення будинку тепловими насосами

Тепловий насос – це обладнання, яке працює за зворотним принципом Карно: забирає теплову енергію з низьким потенціалом із довкілля, перетворює її на високопотенційну і направляє на опалення будинку. Джерелом тепла для нього слугує повітря, вода, ґрунт. Нині найбільшого поширення набули саме повітряні агрегати з кількох причин:

  • Для того, щоб отримувати тепло з повітря, потрібні потужні вентилятори, які всмоктують повітряні маси, але, на відміну від водяного і геотермального обладнання, не треба облаштовувати зовнішній контур та пробурювати свердловини. Тому можна використовувати тепловий насос для опалення будинку з невеликою прибудинковою територією, для обігріву квартир чи інших будівель в межах міста;
  • Ціна обладнання і вартість встановлення теплового насоса повітряного типу значно нижча, ніж водяних і ґрунтових агрегатів. Перш за все, це зумовлене тим, що для отримання теплової енергії з довкілля не потрібно копати траншеї, бурити свердловини;
  • Повітряні агрегати поділяють на два види «повітря-повітря» та «повітря-вода», тож можна обрати зручний спосіб обігріву. Наприклад, у квартирах де не можливий монтаж теплої підлоги водяного типу, доцільно купити тепловий насос для опалення, який нагріває повітря.

Геотермальний насос Вайлант для опалення будинку

Геотермальне обладнання черпає тепло із землі. Воно найдорожче в монтажі, оскільки потребує обладнання горизонтального контуру або вертикальних свердловин. При цьому ґрунтові теплові насоси для опалення будинку вважаються найефективнішими, оскільки джерелом тепла для них є ґрунт. Його температура нижче рівня промерзання (2-2,5 м) є сталою протягом усього року: чим нижче – тим вона вища.

ВАЖЛИВО! На глибині 10 м температура коливається в межах 10-12°С протягом усього року. Вона може відрізнятися в різних областях, оскільки на неї впливає тип ґрунту, характер рослинності, кількість опадів та інші природні чинники. Але обладнання отримуватиме необхідну і стабільну кількість тепла в будь-яку погоду.
Різниця температур

Горизонтальний контур потребує великої площі присадибної ділянки для монтажу, тоді як вертикальний зонд можна встановити на ділянці в кілька метрів. Головна умова для цього: вільний під’їзд техніки для буріння.

Водяний контур теплового насосу

Водяний тепловий насос для обігріву будинку – рідкість в Україні. Для його становлення потрібно мати доступ до наземної водойми (до 100 метрів від помешкання) або бурити свердловину до підземної річки. 

У чому вигода опалення тепловим насосом?

Окрім того, що теплонасосне обладнання повністю безпечне для довкілля, а це – шлях до покращення екологічної ситуації в країні, воно ще й вигідне. Вигода полягає в кількох моментах:

  • 1
    Тепловий насос використовує тепло із довкілля (про це ми вже загадували), але для його роботи необхідна ще й електроенергія. Проте споживає він її доволі економно.
     

     
УВАГА! 1 кВт електрики вистачає на вироблення 3-5 кВт тепла (залежить від типу, моделі). З такого ж обсягу струму електрокотел отримує тільки 0,9-1 кВт теплової енергії. Тобто, по факту ви сплачуєте за 1 кВт струму, а тепла отримуєте, як з 3-5 кВт. Для того, щоб за електроенергію не платити взагалі, можна змусити сонце працювати на вас – встановити сонячну електростанцію.
1
  • 2
    Обладнання не потребує вкладень в ході роботи. Коли для газового чи твердопаливного котла постійно потрібно купувати паливо, то у випадку опалення будинку тепловим насосом більше нічого докупляти не треба. Ви витрачаєтесь один раз, а користуєтеся 20-50 років.
     

Якщо врахувати темпи зростання вартості блакитного палива та електрики, здорожчання опалювальних матеріалів для твердопаливного котла, то теплові насоси для опалення, попри високу вартість обладнання й установки, - вигідне вкладення на кілька десятиліть, яке зробить вашу оселю незалежною від цін на енергетичному ринку країни.

Плюси і мінуси опалення будинку тепловим насосом

Щоб зрозуміти доцільність опалення тепловим насосом, варто спочатку розібратися, які в нього є переваги та недоліки. Отже, до плюсів зараховують:

  • Економічність: у 3-5 разів більше тепла від 1 кВт струму, ніж може дати електричний котел. Немає потреби в купівлі палива, пошуку місця для його зберігання.
  • Універсальність: обладнання забезпечує не тільки опалення оселі, а й нагріває воду для побутових потреб, моделі з реверсивною функцією влітку працюють на охолодження, тому кондиціонер вам більше не знадобиться.
  • Автономність: робота агрегату контролюється системою автоматики, втрачатися у робочі процеси не потрібно, а деякі моделі оснащені Wi-Fi-модулем – керування можна здійснювати віддалено.
  • Надійність і безпека: оскільки функціонування не передбачає використання палива, немає ризику пожежі чи вибуху, а обладнання може працювати понад 20 років без капітального ремонту.

Розводка теплового насосу по будинку

Попри те, що теплові насоси для опалення є екологічними і вигідними фінансово, вони мають і певні мінуси:

Ціна обладнання та монтаж: хоча теплонасосний агрегат окупиться за 2-4 роки, на етапі встановлення треба витратити чималу суму. Найбільшою вона буде для геотермальних насосів – висока ціна зумовлена вартістю бурильних робіт.

  • Теплові насоси працюють ефективно лише з низькотемпературними системами опалення (50-55°С). Це можуть бути теплі підлоги, фанкойли або ж радіатори з великою площею тепловіддачі.
  • Площа прибудинкової території. Для того, щоб змонтувати горизонтальний контур – треба велику ділянку, для встановлення вертикального зонду – менша, але необхідне місце для техніки. Якщо будинок вже побудований, монтаж інженерних мереж проведений, то можна купити тепловий насос для будинку повітряного типу. 
  • Врахувати всі «за» і «проти» та визначитися з найвигіднішим типом обладнання вам допоможуть фахівці компанії Teplosoft.

Які є виробники теплових насосів для будинку?

Хоча в Україні теплонасосне обладнання тільки набирає популярності, у багатьох країнах Європи та в США, ним користуються вже понад 30 років, тому відомі світові бренди пропонують великий вибір агрегатів усіх видів. Список надійних виробників очолюють:

  • Panasonic;
  • Vaillant;
  • Mitsubishi;
  • Viessmann;
  •  
     
     
    Daikin;
  • Cooper & Hunter;
  • LG;
  • Hitachi;
  • Bosch.

Компанія Теплософт встановлює виключно сертифіковані теплові насоси та системи вентиляції від надійних виробників, тому ви можете бути впевненим в довговічності і надійності обладнання.

3.7/5 (Оцінок - 7)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.