Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Опалення помешкання електрикою: вигідно і зручно?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Вигідні і зручні варіанти обігріву оселі – це те, що актуально і важливо для українців, незалежно від того чи мешкають вони у маленькому приватному будинку, у великому заміському котеджі чи у квартирі в багатоповерхівці. Серед найпоширеніших варіантів опалення: електричне і газове. Однак, ціна на газ невпинно зростає, до того ж провести його до заміських будинків досить дорого і не завжди можливо. Тому для багатьох наших співвітчизників  опалення електрикою лишається найзручнішим способом забезпечення тепла в оселі. Проте, наскільки це вигідно і в яких випадках доцільно? Далі ми спробуємо відповісти на ці питання. 

Опалення помешкання електрикою зимою

Опалення помешкання електрикою: вигідно і зручно?

Щодо зручності електричного опалення можна навести багато аргументів, а найвагоміші з них:

  •  
    Доступність – практично у кожному будинку є доступ до електромережі, і навіть якщо його немає, будівлю підключатимуть обов’язково, бо електрика – це не тільки опалення, а й світло, робота побутових приладів. Коли газопостачанню можна знайти альтернативу, то без струму жоден електроприлад не працюватиме.
  •  
    Автоматичність. Сучасне опалювальне обладнання, яке працює від електромережі, оснащене автоматикою, яка контролює його роботу, відповідає за безпеку та дає можливість простого керування системою.
  •  
    Монтаж опалення не потребує дозвільної документації (як на газ), а це, безумовно, зручно, адже не треба витрачати купу часу і сил на отримання дозволів, оформлення договорів, розроблення проектів тощо.
  • Максимально тиха робота і невеликі габарити – опалювальні агрегати не створюють значного шуму, займають мало місця, тому можна встановити їх у будь-якому зручному місці.

Тиша і спокій при опалення електрикою

Крім того, до переваг електричного опалення будинку зараховують безпечність, адже немає відкритого джерела вогню, не використовуються вибухонебезпечні речовини, відсутні продукти горіння; високий рівень ККД – 99% електричної енергії перетворюється в теплову.

Наразі найбільш актуальні варіанти електричного опалення:

  • Електричний котел. Ці агрегати є двох типів: з ТЕНом або електродні. Прилад нагріває теплоносій (воду) в системі опалення, а вода нагріває повітря в приміщенні з допомогою опалювальних приладів (радіаторів, теплої підлоги). Електрокотел має компактні розміри, відрізняється високими показниками ефективності, простим монтажем, є моделі, які обігрівають приміщення та нагрівають воду для побутових потреб (додатково потрібен бойлер непрямого нагріву).

Електричний котел в дизайні квартири

  • Електроконвектори та радіатори – компактні прилади, які відрізняються мобільністю – їх можна переміщувати по кімнаті чи по всій оселі. Таке обладнання має гарний сучасний дизайн, добре обігріває (за умови правильного добору потужності), але споживає багато електроенергії та створює значні навантаження на електромережу будинку. Частіше використовується як додаткове джерело тепла.
  • Інфрачервоні обігрівачі набули популярності років 10 тому, вони легко встановлюються та досить ефективно обігрівають приміщення, однак споживають багато електроенергії. Такі пристрої доцільно використовувати у міжсезоння, коли немає потреби у ввімкненні загальної опалювальної системи, або ж як додаткові генератори тепла в особливо холодну погоду.
  • Електрична тепла підлога – ефективна і досить економна система електроопалення. Тепла підлога, яка здійснює обігрів з допомогою електричного струму, є двох видів: кабельна та плівкова. Кабельна – це розгалужена система кабелів, які укладаються під підлогове покриття (в стяжку). Роботу системи контролює терморегулятор, з його допомогою керують температурою нагріву та іншими робочими режимами. Плівкова – інфрачервона плівка, яку укладають під підлогове покриття без стяжки. Підлоговий обігрів вважається дуже комфортним та економним, адже він нагріває приміщення знизу (якраз там, де це найбільш необхідно), система абсолютно непомітна, не створює перешкод для оформлення приміщення. Але завчасно варто визначити місця встановлення габаритних важких меблів, оскільки укладання кабелю під меблями не допускається, існує ризик перегріву кабелю і його перегоряння.

Опалення електричною теплою підлогою

  • Кондиціонери: сучасні інверторні моделі якісно і економно опалюють будинки та квартири у міжсезоння, використовуються як додаткове джерело тепла взимку (якщо температура на вулиці дозволяє увімкнути обладнання).
  • Повітряні теплові насоси – агрегати, які візуально нагадують класичні спліт-системи, але мають інший принцип роботи. Таке устаткування не тільки якісно опалює житлові кімнати, а й економно використовує електроенергію. Особливість роботи теплових насосів полягає в тому, що вони використовують 1 кВт струму, а продукують 3-5 кВт теплової енергії.
Важливо! Сучасні моделі теплових насосів можуть працювати за будь-яких погодних умов (характерних для України) та обігрівати оселю у мороз до - 30°С. Влітку обладнання з реверсивною функцією може охолоджувати приміщення, тому крім вигідного обігріву, ви ще отримаєте економію на купівлі і встановленні кондиціонера.
Електричне опалення тепловим насосом - 1

Крім перерахованих способів електричного обігріву є  також локальне обладнання (тепловентилятори, масляні обігрівачі тощо), однак їх застосовують виключно для додаткового обігріву, коли, наприклад, централізовані опалювальні системи, не дають бажаної температури в кімнатах.

Види електричного опалення для приватного будинку

Автономне опалення електрикою у приватному будинку можна облаштувати будь-яким зручним способом:

  • Електрокотел добре справлятиметься із поставленим завданням за умови правильного добору обладнання, якісного розрахунку та монтажу системи. Для економії можна підключити нічний тариф, за яким вартість електроенергії, використаної вночі, буде меншою.
  • Тепла підлога теж добре обіграватиме оселю, якщо система розрахована і встановлена правильно. Тому не варто пробувати провести монтаж самотужки – краще звернутися до фахівців компанії Теплософт, які проведуть розрахунки і встановлять якісний і надійний підлоговий обігрів.
  • Тепловий насос повітряного типу не тільки забезпечує тепло в домі, а й економно споживатиме електроенергію.
Увага! У приватних будинках можна поєднати кілька електричних опалювальних систем. Наприклад, встановити електрокотел і радіатори та підлоговий обігрів чи теплу підлогу і тепловий насос.

Тепла підлога дуже добре працює з тепловим насосом

Для кожного будинку є свої особливості добору обладнання та його встановлення, тому розрахунки, монтаж електричного котла та іншого устаткування краще доручити професіоналам. 

Опалення квартири електрикою: який спосіб обрати?

Електричне опалення у квартирі можна також забезпечити різними способами: котлом, кондиціонерами, теплою підлогою. Зараз великої популярності набуває монтаж теплових насосів, адже це обладнання має багато переваг:

  • 1
    Повітряні агрегати можна встановлювати навіть у квартирах багатоповерхівок.
  • 2
    Обладнання є двох типів: «повітря-повітря» (нагріває безпосередньо повітряні маси у кімнаті) і «повітря-вода» (нагріває теплоносій опалювальної системи);
  • 3
    Теплові насоси влітку можна вмикати на охолодження, отже встановлення кондиціонерів уже не знадобиться.
  • 4
    Економія: з одного кіловата струму тепловий насос продукує до 5 кіловат тепла.

Теплові насоси для електричного опалення

Електричне опалення квартири таке ж різноманітне, як і у приватному будинку, оскільки обладнання, яке обігріває оселі електрикою, не має значних обмежень щодо встановлення та якісно виконує свої функції.

Який варіант електроопалення обрати?

Однозначної відповіді чи інструкції з вибору опалення квартири електрикою чи обігрів приватного будинку вам не дасть жоден кваліфікований майстер, попередньо не оглянувши приміщення, не провівши розрахунки. Фахівці компанії Teplosoft спочатку ретельно розраховують усі можливі варіанти за доцільністю, вартістю, ефективністю, а вже потім на основі цих розрахунків обирають той спосіб електричного обігріву, який найбільше підходить для Вас по всіх параметрах.

3.7/5 (Оцінок - 9)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.