Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке тепловий насос?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

На зміну традиційним джерелам тепла, які обігрівають житлові будинки, комерційні приміщення, підприємства, приходять нові альтернативні генератори теплової енергії. Одним з яких є тепловий насос. Однак новий він для нас: в Європі і США ТН (Тепловий Насос) успішно використовують уже кілька десятиліть, опалюють ними приватні і багатоквартирні будинки, спорткомплекси, офіси, сільськогосподарські об'єкти. Тоді як в Україні далеко не всі користувачі знають, що таке теплові насоси, для чого потрібно це устаткування і як воно працює.

Тепловий насос: що це таке?

Тепловий насос - це опалювальний агрегат, який використовує теплову енергію навколишнього середовища для обігріву приміщень. Він відбирає низькопотенційне тепло з землі, повітря, води і перетворює його в високопотенційне, необхідне для нагрівання теплоносія системи опалення. Оскільки джерело тепла - навколишнє середовище, в процесі роботи ТН не виробляє ніяких шкідливих відходів, а для його функціонування не потрібне паливо. При цьому обладнання може не тільки обігрівати будинок, а й повністю задовольняти потребу в гарячій воді, а влітку кондиціонувати  приміщення.

ВАЖЛИВО! Якщо вам необхідний тепловий насос для опалення взимку і охолодження влітку, потрібно вибирати модель з функцією реверс. Таке обладнання може відбирати тепло з землі, повітря, води для обігріву і скидати його при кондиціонуванні в навколишнє середовище.
Тип теплового насосу

Принцип роботи теплового насоса

Щоб розібратися, що таке тепловий насос і як він працює, потрібно згадати шкільний курс фізики, а точніше закони термодинаміки. Перше, що важливо пам'ятати: тепло є в навколишньому середовищі навіть при мінусовій температурі повітря: до -273 ° за Цельсієм або 0 ° за Кельвіном здійснюється рух атомів і виробляється теплова енергія. Принцип роботи теплового насоса ґрунтується на зворотному термодинамічному циклі, де джерело теплової енергії з низьким потенціалом - навколишнє середовище - внаслідок вчинення роботи (використання електрики) передає у опалювальний контур тепло з високим потенціалом.

Відбувається це так:

  • 1
    Зовнішній контур, по якому циркулює вода або розсіл відбирає тепло з ґрунту, води, повітря і передає його на випарник ТН - на внутрішній контур.;
  • 2
    У випарники знаходиться холодоагент - фреон в рідкому охолодженому стані. Від тепла із зовнішнього контуру він закипає (температура кипіння фреону -40 ° С ..- 50 ° С) - перетворюється в газ і надходить на компресор.
  • 3
    Компресор, використовуючи електроенергію, стискає газ-холодоагент, тим самим підвищуючи його температуру до + 60 ° С .. + 70 ° C і направляє на конденсатор.
  • 4
    У конденсаторі фреон віддає тепло контуру опалення: остигає і переходить в рідкий стан.
  • 5
    Далі холодоагент проходить через дросельну заслінку, після якої тиск знижується і в процесі фреон остигає. Через дросель фреон повертається у випарник і процес починається спочатку.

Принцип роботи теплового насоса для опалення будинку полягає в відборі тепла з навколишнього середовища і перенесення його в систему опалення будівлі. Для функціонування ТН необхідно електропостачання, але витрати електрики досить економні.

Принцип роботи теплового насосу - Теплософт Львів

Які види теплових насосів використовують в Україні

Всі види теплових насосів функціонують за одним принципом, але відрізняються джерелами теплової енергії. Для отримання тепла використовують ґрунт, підземні або наземні водойми, повітря, відповідно і ТН є:

  •  Грунтові (геотермальні);
  • Водяні;
  • Повітряні.

Геотермальні теплові насоси відбирають тепло з ґрунту. Для цього необхідно облаштувати зовнішній контур: вертикальні зонди або ґрунтовий контур.

Геотермальні теплові насоси у Львові

Вертикальний зонд - це свердловина (частіше кілька, пов'язаних між собою) глибиною більше 15 метрів, в яку встановлюють труби з циркулюючим по ним розсолом. Глибина таких свердловин може досягати і 150 метрів, але її облаштування варто дуже дорого через велику вартість бурильних робіт. Тому для зниження витрат бурять кілька порівняно неглибоких свердловин. Їх кількість і глибину розраховують, виходячи з потужності обладнання та тепло-необхідності будівлі.

Горизонтальний ґрунтовий контур - це труби укладені нижче рівня промерзання землі на глибині 2-4 метри. Загальна довжина труб обчислюється так само, як і глибина вертикального зонда: по потужності ТН і тепло-необхідністю.

УВАГА! Фахівці не рекомендують монтаж теплового насоса з ґрунтовими контурами, довжина труб в яких перевищує 150 метрів. У цьому випадку можливі проблеми з функціонуванням системи через опір води.

ТН «вода-вода» в якості джерела тепла використовує ґрунтові або наземні водойми. Залежно від розташування джерела відрізняються типи теплових насосів і способи облаштування зовнішнього контуру.

Теплові насоси «вода-вода

Для отримання тепла від підземної річки, бурять дві свердловини: перша (та, що вище за течією), для забору води, друга (нижче за течією) - для скидання.

Якщо джерелом теплової енергії виступає озеро, річка або ставок, на дно водойми укладають труби нижче рівня промерзання. Монтаж такого контуру допускається, якщо відстань від водойми до ТН не перевищує 100 метрів.

Повітряні теплові насоси - найбільш просте в монтажі обладнання. Для забору тепла використовуються потужні вентилятори, які направляють повітряні маси з вулиці на випарник агрегату. Такі ТН можна встановлювати не тільки в приватних будинках, але і в квартирах, офісах в багатоповерхових будинках.

Повітряні теплові насоси Teplosoft

Всі типи теплових насосів для опалення мають свої нюанси, що стосуються монтажу, особливостей експлуатації, тому підбирати оптимальний вид повинні фахівці компанії Теплософт.

Які плюси у використанні теплових насосів

Для прийняття рішення про встановлення ТН у себе вдома або на підприємстві, не досить знати, що таке тепловий насос для опалення будинку - важливо також розуміти, які переваги у цього обладнання. А їх чимало:

  • Економічність: щоб агрегат виробив 3-5 кВт теплової енергії, йому потрібно використовувати 1 кВт електричної.
  • Екологічність: в процесі функціонування не виділяються шкідливі речовини.
  • Безпека: обладнання в ході роботи не використовує ніякого палива, вибухо- або пожежонебезпечних речовин, тому не потрібна додаткова вентиляція.
  • Багатофункціональність: підходить для опалення, ГВП та кондиціонування приміщень. Найбільш ефективно працює, якщо монтаж системи опалення здійснюють з урахуванням особливостей функціонування ТН.
  • Довговічність: без капітального ремонту працює 15-20 років.

Якщо у вас залишилися питання про тепловий насос: що це, як працює, який варіант підходить для вас - звертайтеся до фахівців компанії Teplosoft для більш докладної консультації.

3.9/5 (Оцінок - 8)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.