Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Вентиляція бомбосховищ: види та правила облаштування

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Бомбосховища – це об’єкти цивільної оборони, призначені для захисту людей від авіаційного бомбардування та артилерійських снарядів.  До початку війни в Україні більшість пересічних громадян навіть не цікавилися наявністю захисних споруд у своїх містах і селах. Однак сучасні реалії змінилися і такі захисні об’єкти у багатьох населених пунктах стали єдиним варіантом порятунку цивільного населення. Теоретично бомбосховища мають бути у кожному населеному пункті, однак практично багато із тих об’єктів, які є – перебувають у незадовільному стані. Серед основних вимог – вентиляція у бомбосховищі, адже доступ чистого повітря є необхідним для життя людей.

Монтаж вентиляції у бомбосховищі - виконаний об'єкт від компанії Теплософт

Вентиляція бомбосховищ: види та правила облаштування

Цивільне будівництво в Україні протягом кількох останніх десятиліть не було розраховано на реалії війни, тому більшість будівель не мають бомбосховищ, як таких. При цьому в них передбачені підвальні приміщення, які можуть слугувати тимчасовим укриттям, але вони не можуть забезпечити нормальних умов життя, адже в багатьох навіть не передбачена вентиляція. Точніше, вентиляція в них є, але вона спрямована не на підтримку життя людей, а на дотримання санітарних умов. Тобто підвал вентилюється рівно настільки, щоб у ньому не розвивався грибок чи надмірна вологість, які згубно впливають на цілісність усієї споруди.

Воєнні дії в українських містах змусили нас переосмислити багато, в тому числі й принципи спорудження нових будинків. Саме тому, відбудову міст планують здійснювати за принципом тих житлових будівель, які нині є в Ізраїлі.

Усі нові будинки в Ізраїлі мають бомбосховище, роль якого виконує підземний паркінг чи приміщення поруч, у більшості квартир є «кімнати безпеки», які можуть захистити від уламків снарядів чи бомб. Освітня та медична інфраструктура в ізраїльських містах підготовлена для усіх видів військових небезпек:  ядерної, хімічної, біологічної, радіологічної. Так, операційні в ізраїльських лікарнях спроектовані таким чином, що можуть витримати пряме попадання ракети.

ВАЖЛИВО! Бомбосховища мають бути розрахованими на постійне перебування людей в них протягом 2 діб. Відповідно, вентиляція бомбосховища повинна забезпечувати приплив чистого повітря і відведення відпрацьованого протягом цього часу.
Приплив свіжого повітря для бомбосховища

Основні вимоги до системи вентиляції у бомбосховищах

Бомбосховища поділяють на класи за рівнем захисту від ударної хвилі. Також їх класифікують:

  •  
    за кількістю людей, які одночасно можуть перебувати в приміщенні;
  •  
    за розташуванням (в будівлі чи поруч з нею);
  •  
    за забезпеченням обладнанням для вентиляції і фільтрації повітря.

Розрахунок вентиляції проводять з урахуванням багатьох чинників, серед яких і кількість людей, і розташування, і технічні особливості споруди. Зокрема, враховують те, чи приміщення використовується виключно, як бомбосховище, чи в мирний час воно слугує для інших потреб (паркінг, операційна, ігрова кімната, склад тощо).

Паркінг - як варіант бомбосховища

Наприклад, в Ізраїлі багато укриттів облаштовують як ігрові кімнати і саме з цією метою їх використовують у мирний час. Таким чином, у разі ведення бойових дій діти відчувають себе комфортніше під час перебування у сховищах.

Ключовою вимогою є наявність якісної вентиляції бомбосховища та фільтраційного обладнання.

Укриття поділяють на закриті і відкриті. До відкритих, найпростіших укриттів зараховують різноманітні підземні споруди, які можуть бути використаними для короткочасного захисту населення.

Закриті розраховані на перебування людей протягом 2 діб, тому вентиляція бомбосховища є обов’язковою. Це герметичні інженерні споруди, які захищають не тільки від уламків та артилерійських снарядів, а й від хімічного та біологічного ураження. Вони обов’язково облаштовуються системою фільтрації повітря, щоб уникнути потрапляння ззовні радіаційного пилу, біологічних аерозолів, отруйних речовин.

Одна з систем фільтрації повітря у бомбосховищі

Вентиляційне обладнання та типи фільтрів для бомбосховищ

Під час ведення бойових діє існує великий ризик знеструмлення будівель і навіть цілих міст, тому вентиляція у бомбосховищі облаштовується з використанням механічних припливних і припливно-витяжних систем.

В окремих випадках доцільне спорудження укриттів з можливістю повної ізоляції від доступу повітря з вулиці. В такому разі система має забезпечувати регенерацію внутрішнього повітря протягом 6 годин.

Проектування системи вентиляції передбачає наявність такого обладнання:

  • забірні канали повітря, які працюють в кількох режимах;
  • противибухові пристрої з розширювальними камерами на забірних і витяжних каналах;
  • антипилові фільтри;
  • фільтри-поглиначі, які очищають вхідне повітря від радіаційного пилу, біологічних аерозолів, хімічних речовин;
  • теплоємні фільтри;
  • герметичні клапани;
  • вентилятори та система повітропроводів.
УВАГА! Для бомбосховищ, які розраховані на використання в умовах повної ізоляції протягом 6 годин, обов’язковим є встановлення обладнання для регенерації внутрішнього повітря. Такі системи очищують повітря від монооксиду вуглецю (CO) і діоксид вуглецю (CO2) та підтримують оптимальний склад повітря: концентрація CO2 до 3%, кисню – до 17%, CO – до 30 мг/м³.

Обладнання для регенерації внутрішнього повітря

Монтаж системи вентиляції здійснюють кваліфіковані фахівці компанії Теплософт, які попередньо проводять розрахунок системи з урахуванням всіх факторів.

Вентиляція у бомбосховищі – ключові моменти

Надходження чистого повітря в укриття – це головний фактор виживання. Хоча не менш важливим є захист від впливу хімічних, радіаційних, біологічних забрудників. Тому облаштування вентиляції у бомбосховищі виконують майстри компанії Teplosoft, які досконало знають усі технічні особливості обладнання та нюанси, а також розуміють усю відповідальність щодо облаштування вентсистем в укриттях, адже від їх якості залежить життя людей.

5.0/5 (Оцінок - 2)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.