Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Конденсаційний котел - що це таке
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Газовий котел - один з найпоширеніших генераторів тепла в приватних будинках, квартирах, комерційних і офісних будівлях. Устаткування для вироблення теплової енергії спалює природний газ, нагріває воду в системі опалення або для побутових потреб. Існує кілька видів таких агрегатів, але про їх особливості покупці часто дізнаються тільки, коли необхідно придбати генератор тепла для свого будинку або квартири. І в це момент виникають питання: «що значить конденсаційний котел», чим він відрізняється від інших і які є плюси конденсаційного котла для опалення?. У цій статті ми відповімо на всі питання і допоможемо розібратися в особливостях конденсаційного обладнання.

Як працює конденсаційний котел

Що таке конденсаційний котел?

Побачивши в описі до агрегату словосполучення «конденсаційний котел», «що це таке?» - дивуються деякі потенційні покупці. Так ось, конденсаційний опалювальний агрегат - це пристрій, в основі роботи якого лежить принцип конденсації: теплову енергію отримують не тільки від спалювання блакитного палива, але і від процеса зміни агрегатного стану води - з пари, що утворилася під час горіння газу, в рідину.

Агрегати, що функціонують за цим принципом, більш економічні - мають більший ККД (104% і більше), ніж звичайні конвекційні газові котли (90-97%).

ВАЖЛИВО! Найбільш високе значення ККД досягають, використовуючи конденсаційний котел як генератор тепла для низькотемпературних опалювальних систем (тепла підлога і т.д.). У класичній високотемпературної системі показники будуть нижчими!
Коефіцієнт корисної дії у конденсаційному котлі

Як і класичні котли, вони є одноконтурні (тільки опалення) і двоконтурні (опалення та гаряче водопостачання), відрізняються за потужністю, тому їх підбирають в залежності від площі і теплонеобхідністі приміщення. Щоб зрозуміти, як пристроїв вдається досягати такого високого ККД, необхідно вивчити принцип роботи конденсаційного котла.

Конденсаційний котел: принцип роботи

Під час спалювання природного газу виділяються вуглекислий газ і вода (пар). Класичні котли цей пар не використовують - разом з продуктами горіння він віддаляється на вулицю через димохід. У конденсаційному ж, гаряча пара перетворюється в воду і віддає своє тепло теплоносія опалювальної системи. Для цього конденсаційні агрегати обладнують додатковим (вторинним) теплообмінником, в який надходить охолоджений теплоносій:

  • 1
    У вторинному теплообміннику теплоносій нагрівається за рахунок тепла від конденсації водяної пари і надходить в первинний.
  • 2
    У первинному теплообміннику за рахунок горіння природного газу в пальнику, температура теплоносія досягає заданого параметра і направляється в контур системи опалення або гарячого водопостачання.
     

Звичайний котел складається з камери згоряння (з пальником для спалювання газу), теплообмінника, вентилятора для нагнітання повітря, циркуляційного насоса і димоходу для відводу продуктів горіння з приміщення. Конденсаційний має додаткове обладнання для відбору теплової енергії з водяної пари: камеру доохолодження з вторинним теплообмінником, ємність для збору конденсату. Таким чином і досягається ККД 100-111%.

Конденсаційний котел у котельні - Львів, Теплософт

Увага! Ті, хто знайомий з базовими основами фізики, знає, як працює конденсаційний котел, стверджують, що це (ККД більше 100%) неможливо. І це правда: енергія не може виникнути з нізвідки. Вся хитрість таких розрахунків полягає в недосконалості формули обчислення. Справа в тому, що в стандартній формулі враховують тільки кількість виділеного тепла під час горіння, але упускають енергію, яка виділяється під час зміни агрегатного стану води. Звідси і нереальні, на перший погляд, показники коефіцієнта корисної дії, якими вміло користуються маркетологи.

Які є бренди конденсаційних котлів

Більшість виробників обладнання, що працює на природному газі, виготовляє і конвекційні, і конденсаційні агрегати. Вони є в асортименті таких відомих брендів:

  • Bosch
  • Vaillant
  • Baxi
  • Protherm
  • Buderus
  • Immergas
  • Viessmann

ТОП виробник конденсаційних котлів - Vaillant

При цьому є одно- і двоконтурні моделі, монтаж газового котла підлоговий або настінний, потужність для різних видів приміщень: від маленької квартири в багатоповерхівці до великого офісного будинку або магазину. Вибір агрегату залежить від багатьох факторів - важливо враховувати: бренд (чим він відоміший, тим краще якість і більше центрів обслуговування є в нашій країні), плюси і мінуси конденсаційних котлів конкретної моделі. Найкраще, щоб вибір обладнання здійснювали фахівці компанії Теплософт, які роблять монтаж опалення в будинку.

Конденсаційні котли: плюси і мінуси у використанні

Сучасне обладнання, що працює за принципом конденсації, швидко набирає популярність завдяки тому, що фахівці Teplosoft і інших компаній виділяють такі плюси конденсаційних котлів:

  • Економічність: агрегат здатний заощадити до 1/3 природного газу за робочий сезон, що, відповідно, знижує витрати на опалення і ГВП на третину.
  • Екологічність: завдяки тому, що обладнання використовує пар для нагріву теплоносія, значна частина продуктів горіння переходить в конденсат, а не викидається в атмосферу.
  • Низький рівень шуму.
  • Можливість використання з різними опалювальними системами: якщо ви плануєте монтаж теплої підлоги, конденсаційний котел відмінно підійде в якості генератора тепла для нього, як і для традиційної радіаторної системи.

До недоліків пристроїв відносяться: більш висока вартість, необхідність утилізації конденсату, але грамотні фахівці нашої компанії допоможуть вам підібрати найбільш оптимальний варіант за ціною і розкажуть про всі нюанси експлуатації, щоб користування обладнанням було максимально комфортним.

3.4/5 (Оцінок - 20)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.