Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке септик з цегли і які його плюси і мінуси
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Септик – обов'язкова частина каналізаційної системи приватного будинку, яка дозволяє проводити збирання та очищення стоків без шкоди для навколишнього середовища та ризику забруднення ґрунтових вод. Він необхідний у тому випадку, якщо немає можливості підключення до загальної системи.

Монтаж септика з цегли для дачі

Одне з найбільш бюджетних рішень – зробити септик із цегли. Однак для будівництва такої споруди необхідні знання про особливості конструкції та проведення розрахунків. Далі фахівці компанії Теплософт розкажуть вам про те, як зробити септик із цегли, а також про те, які у нього є переваги та недоліки.

Як правильно зробити септик із цегли для приватного будинку чи дачі

Будівництво локальної каналізації, як і будь-якої іншої споруди, відбувається у кілька етапів:

  • 1
    Визначення необхідних параметрів септика, яке залежить від обсягу стічних вод за добу, кількості людей, які проживають у будинку та регулярно користуються каналізаційною системою, бажаного рівня очищення стоків (важливо визначиться з типом конструкції: однокамерний або двокамерний септик).
  • 2
    Створення проекту септика із цегли з урахуванням всіх параметрів та характеристик.
  • 3
    Вибір необхідних матеріалів. До них відносяться: цегла (переважно повнотіла глиняна), бетонна суміш (можна приготувати самостійно з цементом не нижче марки М400, тоді знадобиться ще пісок і щебінь, або купити готовий бетон у виробника), а також інструменти для копання ями, замірів, приготування бетону.
ВАЖЛИВО! Під впливом стічних вод матеріал стін септика може руйнуватися. Щоб захистити цеглу від агресивної дії стоків, її потрібно обробити бітумною мастикою.
Руйнація септика якщо його не промазати бітумом

Також при будівництві септика з цеглини знадобиться каналізаційна труба для підведення стічних вод і люк – один або кілька (залежно від кількості камер у споруді).

Проект септика із цегли

Виконаний проект септика з цегли у Львові компанією Теплософт

Найкращий варіант проектування септика – на етапі будівництва, коли роблять проект та проводять монтаж каналізації у будинку. Однак дуже часто така необхідність виникає, коли створюють комфортні умови в спорудах, де раніше не планувалася каналізаційна система.

Спочатку важливо розрахувати потреби, які повинні задовольняти локальну каналізацію, а вони залежать від кількості стоків і кількості мешканців у будинку. Для розрахунків можна звернутися до фахівців, які роблять проекти та монтаж водопостачання будинку. Також до розташування цієї споруди є низка санітарних вимог.

Септик повинен розміщуватися:

  • Не ближче ніж за 50 метрів від джерела води;
  • За 1-2 метри від господарських будівель;
  • За 10-20 метрів від фундаменту житлових споруд.
Увага! Септик із цегли та будь-яких інших матеріалів не можна облаштовувати ближче 1 метра до паркану, який відділяє вашу земельну ділянку від сусідської.

Виходячи з необхідних параметрів та вимог, потрібно розробити докладну схему локальної каналізації і лише після цього приступати до будівництва.

Двокамерний септик із цегли

Двох камерний септик з цегли у Львові і Львівській області

Кількість камер локальної каналізації залежить від обсягів стічних вод, а також бажаного рівня очищення стоків. Так, двокамерний септик із цеглини підійде для будинку, в якому проживає 3-5 осіб.

При цьому спорудження каналізації на дві камери буде складнішим, ніж однокамерною. Потрібно побудувати два окремі відсіки: камеру розділяють цегляною перегородкою, а дно висипають гравієм або піском. Ці матеріали виконують роль фільтрів. Камери з'єднують трубою: у першій стоки освітлюються, у другій відбувається подальше очищення.

Септик з каналізаційними трубами

Для кожного відділення необхідно зробити ревізійне вікно з люком.

Подвійна конструкція септика очищає стічні води на 50-60%.

Плюси та мінуси септиків із цегли

Проектування інженерних систем дозволяє зробити проживання у будинку максимально комфортним. Але не менш важливо підібрати правильні матеріали для зведення інженерних споруд та локальної каналізації у тому числі. Тому важливо враховувати усі нюанси.

Так, до переваг цегляних споруд для каналізації належать:

  • Невисока вартість матеріалів та монтажу;
  • Надійність та довговічність конструкції при якісній споруді та обробці цегли;
  • Підбір габаритів особливо земельної ділянки;
  • Досить непоганий рівень очищення двокамерних та трикамерних споруд.

Проте септик із цегли має й недоліки:

  • Необхідна герметизація стін;
  • Будівництво займає багато часу, особливо без досвіду.

Якщо у вас є питання щодо того, як вибрати септик для будинку приватного будинку – звертайтесь до майстрів компанії Teplosoft. Вони допоможуть вас з розрахунками та проектуванням локальної каналізації із цегли або підберуть інші варіанти септиків. Також ми готові допомогти у таких питаннях, як монтаж опалення заміського будинку та індивідуальної системи опалення.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.