Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке «тепловтрати в будинку» і як бути з цим явищем?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Комфортна для людини температура в приміщенні коливається не більше 18-22°С. Для підтримки таких показників взимку та в міжсезоння ми впроваджуємо різні опалювальні системи. Але нам не завжди вдається досягти бажаного результату: буває, що при роботі опалення на повну потужність у будинку все одно прохолодно або температура піднімається до комфортного значення, але вартість такого обігріву дуже висока. Причин такої ситуації може бути багато, а одна з них – тепловтрати будинку.

Вигляд тепловтрат будинку ззовні

Що таке «тепловтрати в будинку» та як бути з цим явищем?

Тепловтрати в приватному будинку та квартирі неминучі, іншими словами, втрата тепла є в кожному приміщенні. Навіть на хвилину відчинені двері чи вікно призводять до того, що деяка частина теплого повітря заміщується холодним із вулиці. Але є втрати тимчасові (ті ж відкриті двері і вікна), які ми можемо швидко усунути, а є постійні, коли втрата теплової енергії відбувається цілодобово і через це важко опалювати приміщення.

Чинники виникнення постійних тепловтрат у квартирі чи будинку умовно можна поділити на:

  • 1
    ті, які можна усунути (утеплити стіни, поміняти вікна тощо);
  • 2
    ті, які неможливо усунути (погодні умови: чим більша різниця між температурою на вулиці та в будинку – тим більше тепловтрати).
     

Оскільки від кількості втраченого тепла залежить можливість досягнення потрібних кліматичних параметрів у будинку, вартість опалення, особливості проектування опалювальної системи та підбору обладнання для неї – спочатку проводять розрахунок тепловтрат будинку, визначають уразливі місця та лише після цього приступають до вирішення проблеми: вибирають системи обігріву та обладнання, проводять монтаж опалення.

Найпоширеніші тепловтрати приватного будинку

Витік тепла може відбуватися з низки причин. Фахівці виділяють найчастіші місця локалізації основних тепловтрат у будинку:

  • Втрати через стіни можливі через використання неякісних матеріалів під час будівництва або через механічні пошкодження;
  • Витік тепла через підлогу характерний для приватних будинків та першого поверху багатоповерхових будинків, де підлога безпосередньо контактує з фундаментом або підвалом;
  • Втрата тепла через стелю зустрічається у приватних будинках та на останньому поверсі багатоповерхівок.

Відсоткові тепловтрати будинку

Інші види втрати теплової енергії або трапляються рідше, або про них відомо навіть без перевірки тепловтрат будинку. Наприклад, порушення теплоізоляції у вікнах та дверях (старі рами, поломка фурнітури, щілини).

ВАЖЛИВО! Перед покупкою котла або інших генераторів тепла необхідно провести теплоаудит приміщення. Якщо знехтувати цим - котел може не справлятися з обігрівом навіть якщо його потужність вдвічі більша, ніж потрібно на цю площу будинку.
Зняття тепловтрат тепловізором

Розрахунок тепловтрати будинку: що це і як його проводять?

Розрахунок тепловтрат – це визначення ділянок у приміщенні, через які відбувається втрата тепла та обчислення інтенсивності цих втрат.

Найбільш ефективним та точним вважається сучасний метод тепловізійного обстеження. За допомогою спеціального обладнання спеціалісти компанії Теплософт можуть визначити такі проблеми:

  • містки холоду – конструктивні елементи споруди, через які відбувається надмірний витік тепла;
  • несправності та інші проблеми з вікнами (неякісні матеріали або монтаж, зношування утеплювача або поломка фурнітури);
  • проблеми із системою опалення (неправильний монтаж батарей або іншого обладнання, розгерметизація системи, виходу з ладу або забруднення окремих компонентів);
  • неякісна теплоізоляція або монтаж теплоізоляційних матеріалів;
  • тріщини та інші механічні пошкодження будинку.
Увага! В результаті теплоаудиту фахівці отримують тепловий знімок споруди, на якій видно всі проблемні зони, а також розшифровку до неї. Проте розпочати вирішення проблеми можна лише після проведення інших розрахунків. Тому тепловізійне обстеження – це лише перший крок усунення тепловтрат.

Зйомка тепловтрат тепловізором у Львові

Існують також інші методи розрахунку тепловтрат приватного будинку чи квартири. Вони вимагають спеціальних знань у цій сфері, досвіду у спорудженні будинків та даних про особливості конструкції конкретного приміщення. На теплограмі, отриманій після тепловізійного обстеження, видно всі нюанси та особливості тепловтрат. Орієнтуючись на ці результати фахівці компанії Teplosoft можуть скласти рекомендації щодо теплоізоляційних матеріалів, підбору обладнання опалювальної системи, допоможуть усунути проблемні місця, модернізувати обігрів будинку, встановлять індивідуальне опалення в квартирі.

Як усунути тепловтрати через стіни?

Стіни вважаються одними з основних ділянок втрати тепла у приміщенні з кількох причин:

  •  
    велика площа: навіть за незначного відсотка тепловтрати за рахунок загальної площі тепла йде багато;
  •  
    безліч варіантів недотримання технології будівництва – утворення містків холоду;
  •  
    механічні пошкодження внаслідок різних видів впливу (наприклад, монтаж кондиціонера самостійно або встановлення несумлінними майстрами може призвести до утворення тріщин).

Розрахунок тепловтрат стіни вкаже на проблемні місця. Виходячи з цього можна вибрати найбільш оптимальний варіант вирішення проблеми:

  •  
    облаштування якісної теплоізоляції за допомогою якісних мінеральних утеплювачів, пінопласту, пінополістиролу;
  •  
    ремонт пошкоджених ділянок.
     

Якщо ви підозрюєте, що в будинку є надлишкові втрати тепла і потрібен розрахунок - звертайтеся в компанію Теплософт. Ми допоможемо зберегти тепло та комфорт у вашому будинку.

2.0/5 (Оцінок - 4)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.