Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке спліт система?

Вигляд звичайної спліт системи кондиціонера

Що таке спліт система: відповіді на різні питання

Людство шукає всілякі шляхи, які дозволяють йому забезпечувати своє комфортне існування, долати природні катаклізми. Одним з досягнень людини є кліматичне обладнання, використанням якого досягається оптимальний мікроклімат в самих різних приміщеннях, що використовуються для роботи, проживання та відпочинку.

Сьогодні доступні найрізноманітніші види і типи кондиціонерів, які призначені для різних умов. Зокрема, розглянемо, що таке кондиціонер спліт - одне з останніх досягнень, а установка кондиціонерів доступна кожному клієнту нашого сайту за посиланням.

У чому полягає принцип роботи спліт системи

Робота спліт системи основана на простих фізичних законах, які узагальнюють наступне: якщо речовина випаровується, то поглинається енергія, а також навпаки: в процесі конденсації виділяється теплота. А тому сучасний кондиціонер можна ототожнювати з насосами, які виконують перекачування тепла, завдяки послідовному розширенню і стисканню речовини.

Якщо говорити більш звичною мовою, то схема роботи спліт системи полягає в наступному: при режимі охолодження - у внутрішніх блоках випаровується фреон, забирає теплові надлишки і переносить їх у блоки, що знаходяться на вулиці.

У більшості таких систем використовуються 3-ходові крани для роботи на обігрів, який заснований на випаровуванні фреону у внутрішніх контурах і поглинанні тепла ззовні з перенесенням всередину приміщення.

Прискорення температурних змін забезпечується системою з трубок теплових обмінників, які дозволяють швидко поглинути тепло або відвести. Один зовнішній блок може мати до сотні метрів таких трубок.

Чим відрізняється спліт система від кондиціонера? На це питання є проста відповідь – нічим, це одне і теж, спліт система це один зовнішній і один внутрішній блок, а кондиціонери можуть бути різними.

Що значить спліт система: особливості пристрою

Ось і підійшли до розбору, що таке спліт система кондиціонера? Перш за все, треба засвоїти, що такі кліматичні агрегати являють собою більш складні пристрої, а, значить, мають і більше функціональних можливостей. Ціна спліт системи кондиціонера починається з 180-ти умовних одиниць і вище.

Кондиціонер даного типу складається з ряду частин, які й забезпечують його багатофункціональне використання:З чого складається внутрішній і зовнішній блоки кондиціонера

  • Вентилятор зовнішнього блоку служить для підвищення швидкості теплообміну, що забезпечується повітря нагнітанням і обдувом теплового обмінника. Його відсутність призвело б до затягування передачі тепла і збільшення розмірів блоку. У спліт системах використовуються сучасні вентилятори, при виготовленні яких використані передові аеродинамічні досягнення.
  • Компресор відноситься до деталей, які найбільше навантажуються при експлуатації. Він рухає фреон і забезпечує зміну характеристик холодоагенту. Компресору доводиться нерідко працювати в умовах високих обертів і негативних зовнішніх впливів.
  • Тепловий обмінник зовнішнього блоку служить для відбору теплої енергії від газоподібного тіла з високим тиском, щоб забезпечувати перехід холодоагенту в стан рідини. Для теплообмінника необхідно ретельний догляд і очищення, оскільки ефективність його функціонування залежить від забрудненості. Якщо він засмічується, то ККД знижується, а також нерідко трапляються поломки.
  • Фреонопроводи є складовими системи, які дозволяють отримати уявлення про що це - кондиціонер спліт. Ними забезпечується поділ функцій охолодження теплого повітря і його відводу. Зазвичай це - дві трубки з міді різних діаметрів: тонка - для рідини, забезпечує відведення рідкого фреону у внутрішні блоки, більш товста - відводить фреон, що випарувався і перетворився в газ, до зовнішніх теплопровідників. Монтаж спліт системи на стадії прокладки траси вимагає дотримання цілого ряду нормативних вимог, від яких залежить вся ефективність роботи системи.
  • Теплообмінник внутрішнього блоку використовується для належного випаровування фреону, завдяки якому охолоджуються мідні труби обмінників. Більш потужним кондиціонерам необхідні теплообмінники, великі за габаритами. Збільшення потужності тягне і збільшення внутрішніх блоків. Щогодини через теплові обмінники проходять великі обсяги повітря, який не завжди відрізняється ідеальною чистотою. З'являється пил і бруд. При наявності вологи розмножуються шкідливі мікроорганізми. Окремими виробниками пропонуються новинки технологічного плану, що забезпечують осушення обмінників і їх обробку спеціальними матеріалами, що виключають появу мікроорганізмів.
  • Крильчатка внутрішнього блоку характеризуються виконанням функцій, відповідних функціям вентиляторів на зовнішньому блоці. Вирівнюючи потоки, вона сприяє зниженню шумових рухів і підвищення ККД.

Внутрішній блок спліт системи кондиціонера

Необхідність в знаннях про спліт системи

Принцип роботи спліт системи кондиціонера - те, що потрібно знати, щоб мати повне уявлення про вибір оптимального варіанту кліматичного обладнання. В основу його функціонування покладено цикл Карно. Фреон, який є робочим тілом, випаровується у внутрішньому блоці, завдяки впливу теплого кімнатної температури.

У герметичній системі агрегату газоподібний фреон відрізняється зростаючим тиском. Далі він заповнює зовнішній блок, в якому тиск підвищується компресором. Температура газової конденсації підвищується, ККД збільшується.

В ході конденсації відбувається віддача середовищу оточення тепла фреону. Потім робоче тіло в вигляді рідини знову надходить у внутрішній блок. Операції знову повторюються. У перерахованих моментах і полягає спліт кондиціонер і його принцип роботи який забезпечує ефективне функціонування.

4.5/5 (Оцінок - 8)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.