Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Вентиляція ресторану - з чого почати?
  • 1
  • 2
  • 3

Ресторани і кафе в сучасному світі перестали бути місцями, де можна тільки смачно поїсти, поспілкуватися або відсвяткувати важливу подію. Все більше людей відвідують заклади громадського харчування кожен день, щоб пообідати чи повечеряти, бо не мають часу на приготування їжі вдома. Також в кафе і ресторанах часто проводять ділові зустрічі і переговори в неформальній обстановки, багато фрілансери і бізнесмени воліють там працювати. Тому власникам кафе, кав'ярні та інших закладів необхідно потурбуватись не тільки про смачну їжу та напої, а й про створення приємної атмосфери і комфортних умов. А якісна вентиляція і кондиціювання в ресторані - важлива складова комфорту.

Вентиляція в ресторані - забезпечення комфортних умов для відвідувачів і персоналу

Вентиляційні системи призначені для організації циркуляції повітря, відведення різних запахів з приміщення, забезпечення комфортного мікроклімату з оптимальною вологістю і кількістю кисню в повітрі, дотримання санітарних норм. Найкращий варіант-проектування вентиляції ресторану на етапі будівництва. Але на практиці це, частіше за все, неможливо, оскільки більшість закладів громадського харчування відкривають в будівлях, побудованих кілька десятиліть тому. Особливо це стосується ресторанів в історичній частині міст. У цьому випадку необхідна модернізація вентиляції в кафе або ресторані, установка нового сучасного обладнання.

Вентиляція ресторану у Львові, Києві, Україні

Процес облаштування вентиляційної системи проходить в кілька етапів:

  • 1
    Розробка спільного проекту вентиляції ресторану і окремих - для кожного приміщення (залу, кухні, санвузла, адміністративних, підсобних і складських приміщень).
  • 2
    Підбір обладнання та розрахунок вентиляції для кожного приміщення по потужності, площі, кількості посадкових місць (в залі), кількості персоналу, технічними характеристиками обладнання на кухні, розташування закладу (окрема будівля або комерційний поверх житлового будинку), а також за зовнішнім виглядом, щоб пристрої гармонійно вписувалися в інтер'єр і не привертали увагу.
  • 3
    Монтаж систем вентиляції: обладнання та всіх складових.

Правильно розрахована і встановлена вентиляція ресторану складається з декількох окремих систем для кожного приміщення. Ці системи виконують різні завдання, щоб в сумі забезпечувати комфорт і затишок для відвідувачів і оптимальні умови роботи для персоналу закладу.

Особливості вентиляція залу ресторану

Зали для відвідувачів бувають різного розміру, на різну кількість людей, але головне завдання вентиляційних систем в цьому приміщенні: забезпечення циркуляції повітря і усунення неприємних запахів. З цією метою найчастіше використовують припливно-витяжну вентиляцію в ресторані, також її часто об'єднують з системами опалення та кондиціонування. Суть роботи системи полягає у витісненні відпрацьованого повітря свіжими повітряними масами, які подає обладнання. Устаткування працює тихо, а завдяки різноманітності дизайнів, його легко можна підібрати під будь-який інтер'єр.

З метою економії коштів під час опалювального сезону, фахівці рекомендують встановлювати вентиляційні системи з рекуперацією повітря, які нагрівають входять повітряні маси. У рекуператорах відбувається нагрів припливного повітря за рахунок тепла витяжного повітря. Сучасні моделі також обладнані фільтрами для очищення повітря, що надходить в приміщення.
Примітка

Вентиляція кухні ресторану

Вентиляція кухні ресторанаКухня - це серце ресторану, де постійно кипить робота, а в процесі приготування страв з'являються все нові і нові запахи (не завжди приємні), вони змішуються і можуть проникати в зал для відвідувачів. У цьому приміщенні найбільш важливо - при відведенні повітря, запахів і надмірної вологи, тому саме на кухні необхідна установка потужної витяжної вентиляції ресторану. Щоб в зал ресторану і адміністративні приміщення не потрапляли неприємні запахи, а надходило виключно чисте повітря, витяжку з кухні збільшують на 10% по відношенню до припливу.

Ще одне важливе завдання, яку обов'язково потрібно враховувати при розрахунку вентиляції кухні ресторану - активний повітрообмін. Через специфіку роботи гарячого цеху в приміщенні спостерігається швидке підвищення температури, що призводить до некомфортних умов. Тому вентиляційна система кухні ресторану повинна не тільки відводити повітря з приміщення, а й забезпечувати приплив повітряних мас.

Оптимальним рішенням для забезпечення належної вентиляції в ресторані є комплексне використання різних типів вентиляційних систем у всіх приміщеннях:

  • механічних припливних,
  • припливно-витяжних,
  • витяжних,
  • вентиляції з рекуперацією.

Також варто враховувати особливості облаштування вентиляції ресторану в житловому будинку:

  • не можна використовувати внутрішньо-будинковий вентиляційний канал;
  •  повітроводи необхідно прокладати по фасаду будівлі вище рівня даху;
  • потрібно купувати вентиляційне обладнання з мінімальним рівнем шуму.

Ціна на вентиляцію для ресторану в житловому будинку буде вище, ніж для окремого будинку. З питань облаштування вентиляційних систем для закладів громадського харчування звертайтеся до фахівців компанії «Теплософт». Вони проведуть розрахунок вентиляції ресторану, допоможуть з підбором обладнання, здійснять якісний монтаж.

Вентиляція ресторану від «Teplosoft» - це комфорт для відвідувачів і подяку від персоналу.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.