Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Види опалення приватного будинку
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Тепло в будинку - невід'ємна частина комфортного побуту. Воно сприймається нами як щось, само собою зрозуміле. Але коли мова заходить про вибір системи опалення, багато губляться в варіантах і способах забезпечення оптимальної температури в житлових приміщеннях: які існують види опалення? Який вид опалення краще для приватного будинку? На ці та інші питання ми відповімо в нашій статті.

Види опалення в приватному будинку

Види систем опалення в приватному будинку класифікують за типом теплоносія, по виду палива, яке використовує генератор тепла, по типу опалювальних приладів. Досить часто використовують кілька систем, які працюють паралельно або використовуються по черзі.

Один із видів розводки системи опалення

Всі системи мають безліч відмінностей, але практично однаковий принцип роботи і складові:

  • 1
    Генератор тепла (котел, тепловий насос), який нагріває теплоносій до певного показника.
  • 2
    Трубопровід, по якому циркулює теплоносій.
  • 3
    Опалювальні прилади, що забезпечують передачу тепла від теплоносія до повітря в приміщенні.

Але є і винятки: наприклад, в низькотемпературній системі електричної теплої підлоги - труби відсутні, а нагрів здійснюється тепловою енергією, яка утворюється в процесі проходження електричного струму через провідники з опором.

Щоб визначиться з відповідним видом обігріву приміщень, потрібно ознайомиться з принципами роботи кожного з них, а також врахувати безліч інших факторів (розташування будівлі, кліматичні умови, матеріали, з яких зведений будинок і т.д.).

Складові на систему опалення, котел, батареї, труби

Які бувають види опалення в приватному будинку

Водяне - це система опалення приватних будинків з рідким теплоносієм - водою, що циркулює по трубах і переносить тепло від теплогенератора до опалювальних приладів. Залежно від способу облаштування системи виділяють такі види водяного опалення приватного будинку:

  • Радіаторне;
  • Водяна тепла підлога.

Можна використовувати як один тип приладів, так і кілька - поєднувати батареї з трубами для підлогового обігріву. Також система опалення може функціонувати з декількома джерелами тепла: основним і додатковими.

ВАЖЛИВО! У всіх видах систем водяного опалення для приватного будинку є ризик замерзання теплоносія при низькій негативній температурі повітря в разі відключення генератора тепла, це загрожує виходом з ладу системи. Тому бажано мати резервне джерело теплової енергії.
Запасне джерело опалення

Повітряне здатне дуже швидко нагріти приміщення, тому користується великою популярністю. Такі прилади, як тепловентилятори використовують для обігріву невеликих приміщень, а для габаритних будівель застосовують системи, в яких тепле повітря подається по трубах в кожну кімнату.

Електричне найбільш раціонально використовувати, коли в частому будинку встановлена власна сонячна або вітрова електростанція, остільки вартість електроенергії досить висока. Тепло в таких системах (тепла підлога, електрорадіатори) виробляється за рахунок опору, яке виникає під час проходження струму через провідники.

Який вид опалення краще для приватного будинку?

Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки він залежить від ряду факторів. Найбільш оптимальний варіант можуть підібрати професіонали компанії Teplosoft, які досконально знають, як влаштована система опалення в приватному будинку і враховують всі нюанси:

  •  
    Для установки твердопаливного котла, необхідний монтаж котельні - окремого приміщення, де буде розташовуватися агрегат, а також облаштування місця для зберігання паливних матеріалів.
  •  
    Щоб використовувати газовий котел, крім підключення до магістралі, потрібно зробити відповідний проект і отримати дозвільну документацію, тоді як установка електрокотла в приватному будинку проходить без цього.
  •  
    В одному будинку питання теплопостачання вирішує правильна установка радіаторів опалення, а в іншому - потрібно облаштовувати підігрів підлоги для досягнення комфортного мікроклімату.

Індивідуальний підхід у виборі опалювальної системи - це не маркетинговий хід, а єдино правильний спосіб забезпечення тепла в будинку.

Котельня з твердопаливним і газовим котлом

УВАГА! Щоб підібрати опалювальну систему для будинку потрібно вибрати теплогенератор, який працює на доступному в вашому регіоні паливі, врахувати технічні характеристики будівлі, підібрати оптимальні опалювальні прилади.

Види генераторів тепла для обігріву житлових приміщень

Для нагріву теплоносія використовують:

  • Газові, електричні та твердопаливні котли.
  • Теплові насоси
  • Сонячні колектори

Вони найчастіше служать основними джерелами тепла, а в якості додаткових користуються інфрачервоними обігрівачами, керамічними панелями, тепловентиляторами, електрокамінами і конвекторами. Знаючи, які бувають види опалення в приватному будинку, власники можуть вибрати підходящий варіант самостійно або звернеться за допомогою до фахівців компанії Теплософт.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.