Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Як вибрати кондиціонер для серверної?
  • 1
  • 2
  • 3

Серверна - це приміщення, де встановлено потужне серверне та комунікаційне обладнання, що виділяє в процесі роботи багато теплової енергії. Щоб забезпечити правильні умови функціонування технічних приладів, необхідно підтримувати оптимальний мікроклімат в приміщенні і утилізувати тепло. Тому вибір кондиціонера для серверної - відповідальне завдання, з яким вам допоможуть впораєтися наші поради.

Три інверторних кондиціонера в серверній

Вибір кондиціонера для серверної

Серверна кімната - це, частіше за все, приміщення без вікон, іноді і без вентиляційної системи, але в ньому необхідно постійно підтримувати стабільну температуру і вологість, щоб обладнання не вийшло з ладу. Тому підбір кондиціонера для серверної починається з визначення габаритів приміщення, визначення потужності обладнання серверної і кількості тепла, яке воно виділяє, а також оптимальної температури і вологості для конкретних приладів.

Оптимальним вважається такий мікроклімат:

  • Температура повітря 17-20 ° С;
  • Вологість 30-55%;

У технічній документації до обладнання часто вказують тепловиділення. Розрахунок потужності кондиціонера для серверної обов'язково повинен враховувати ці параметри: потрібно підсумувати показники виділення тепла всіма приладами, розміщеними в приміщенні, до отриманого значення додати ще 10-15%. Оскільки, крім утилізації тепла, кондиціонуючі прилади, повинні підтримувати вологість і чистоту повітря - варто віддати перевагу дорогим моделям - в дешевих цих функцій або немає взагалі, або вони є, але не можуть забезпечити потрібні показники. Також не варто забувати про те, що кондиціонер буде працювати цілодобово, без вихідних - 365 днів в році, тому краще купити прилади від надійних виробників, з гарантією і сервісним обслуговуванням. Щоб у разі поломки, фахівці швидко усунули несправність - навіть кілька годин простою техніки можуть викликати порушення в роботі серверного обладнання.

Увага!!! Для підвищення надійності в більшості сучасних серверних кімнат встановлюють по два кондиціонери. Для забезпечення безперебійної роботи встановлюють ротаційні пристрої, які об'єднують кілька кондиціонерів в одну систему: основні та резервні. Якщо основний агрегат виходить з ладу - в роботу включається резервний.
Один кондицоінер у серверній кімнаті

Які є кондиціонери для серверних

Для забезпечення оптимальних температурних умов використовують два типи кондиціонуючий техніки:

  • Прецизійні кондиціонери;
  •  Спліт-системи.

Прецизійні кондиціонери - кліматичні комплекси, які об'єднують функції вентиляції, охолодження, зволоження й очищення повітря. Ключова особливість цього типу обладнання - надійність: при безперервній роботі 24/7/365 вони служать близько 10 років без ремонту. Прецизійне обладнання має досить великі габарити: такий кондиціонер для маленької серверної не підходить, а ось для великих приміщень з чутливим до мікроклімату обладнанням вони необхідні.

Прецизійні кондиціонери

Спліт-система для серверної - найбільш підходящий варіант для невеликих приміщень. Монтаж кондиціонерів на стіні не викликає проблем завдяки компактним розмірам, вони не займають багато місця і при правильному підборі повністю справляються з поставленим завданням. Оскільки більшість моделей спліт систем працюють ефективно на охолодження тільки при температурі повітря зовні від -10 ° С і вище, вибір кондиціонера для серверної кімнати залежить ще і від можливості установки «зимового» комплекту для конкретної моделі агрегату.

 

Важливо!!! Серверні кімнати на відміну від житлових або офісних потрібно охолоджувати навіть взимку.

Також потрібно врахувати розміщення серверної в будівлі перед покупкою кондиціонера: якщо кімната знаходиться далеко від зовнішньої стіни - слід купити ту модель, яка розрахована на установку зовнішнього і внутрішнього блоку на великій відстані один від одного. Знизити навантаження на електромережу допоможе інверторний кондиціонер для серверної. На відміну від звичайного, при досягненні заданих температурних параметрів, він не вимикається, а знижує потужність - немає стрибків напруги і температура підтримується в заданому діапазоні.

Охолодження серверної: враховуємо всі нюанси

  • 1
    Визначаємося з найбільш підходящими показниками температури і вологості (краще ознайомиться з технічними вимоги серверного обладнання).
  • 2
    Розраховуємо сумарний тепловиділення і додає до нього 10-15%.
  • 3
    Вибираємо тип кондиціонуючого агрегату: який кондиціонер вибрати для серверної залежить від розміру кімнати, обсягу тепла, що виділяється.

 

Оскільки вибір кліматичного обладнання потребує врахування багатьох чинників, це завдання краще доручити фахівцям компанії Теплософт. Вони допоможуть з вибором відповідного агрегату, здійснять проектування системи вентиляції, монтаж системи вентиляції і запуск обладнання. Також майстри Teplosoft проводять сервісне обслуговування та ремонт кліматичної техніки, що значно подовжує її експлуатаційний термін.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.