Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Заміна пічного опалення
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Пічне опалення було основним джерелом тепла в будинку взимку протягом довгих століть. Але останні кілька десятиліть ознаменувалися значним проривом у сфері опалення і зараз існує багато зручніших та економічних способів забезпечення тепла. Тому зараз заміна пічного опалення на котел – головний пункт у модернізації та облаштуванні системи опалення будинку. При цьому пічне опалення може бути кількох видів: класична грубка і грубка з трубами і батареями, по яких циркулює гаряча вода. Залежно від виду необхідно підібрати оптимальний варіант заміни пічного опалення.

Пічне опалення у Львові

Заміна пічного опалення: з чого почати?

Оскільки опалення піччю характерно для старих будинків, найімовірніше знадобляться й інші вдосконалення житла, щоб забезпечити в ньому тепло, комфорт та затишок. Тому заміна пічного опалення на котел або інше джерело тепла проходить у кілька етапів.

Почати потрібно з таких пунктів:

  • 1
    Вибрати найкращий варіант нового опалення: природний газ, електрику, твердопаливний котел. У разі встановлення газового опалення необхідно звернутися до центру обслуговування клієнтів газопостачальної компанії, щоб оцінити можливість встановлення газового обладнання.
  • 2
    Провести заміну старих вікон та дверей на більш сучасні герметичні моделі, утеплити стіни та підлогу, щоб мінімізувати тепловтрати.
  • 3
    Підібрати вид опалювальної системи, виходячи із технічних особливостей приміщення.
  • 4
    Підібрати газовий котел або інше джерело тепла, яке відповідає системі опалення і може повною мірою задовольнити потреби приміщення у кількості теплової енергії, що виробляється.

Варто зазначити, що деякі власники приватних будинків, які мають пічку з радіаторною системою опалення з метою економії, хочуть встановити котел на місце печі без модернізації системи. Теоретично такий варіант можливий, але, оскільки старе опалення використовувалося вже протягом тривалого періоду – висока ймовірність його зношування, ржавіння труб, утворення накипу та нальоту всередині них. Це знизить ефективність роботи котла і призведе до ризику виходу з ладу системи в невідповідний момент.

ВАЖЛИВО! Нові радіатори працюють із сучасними котлами більш ефективно, ніж старі батареї. Їм потрібен менший обсяг води, вища тепловіддача. Тому перед тим, як замінити пічне опалення на газове, потрібно подбати і про заміну опалювальної системи.
Розводка каміна з батареями

Проект на газове опалення: що це та як його зробити?

Встановлення будь-якого газового обладнання неможливе без розробки проекту та схвалення газовою службою. Тому, підключення газового котла також вимагає розробку проекту, навіть якщо до будинку є підведення газу та інше газове обладнання (плита, колонка для нагрівання води, конвектор). Виняток є лише за умови встановлення нового газового котла на місце старого, якщо нове обладнання аналогічне за технічними характеристиками без зміни місця розташування. Ціна на заміну газового проекту залежить від безлічі факторів, тому остаточна вартість може відрізнятись для різних будинків у різних регіонах.

Встановлення газового котла після переробки проекту

Для розробки проекту на встановлення газового котла, власнику будинку необхідно:

  • 1
    Звернеться до центру обслуговування клієнтів газопостачальної компанії для отримання технічних умов (ТУ) для підключення нового обладнання.
  • 2
    Після отримання та оплати ТУ направляють до технічного відділу компанії для розробки проекту.
  • 3
    Після підготовки проектної документації розраховують вартість монтажних робіт та проводять оплату.
УВАГА! Весь процес від звернення до компанії до отримання проекту та розрахунку монтажних робіт може зайняти від одного до кількох місяців, оскільки кожне звернення обробляється до 15 робочих днів. Тому варто розпочати модернізацію системи опалення задовго до початку опалювального сезону, щоби з настанням холодів у будинку вже було тепло.

Монтаж батарей опалення та всієї опалювальної системи в цілому можна проводити до отримання проекту та дозволу на підключення – одразу після того, як визначились з видом та технічними характеристиками газового котла, але не рекомендуємо цього робити.

Перелік документів на заміну пічного опалення

Для встановлення газового котла необхідно отримати від газової компанії дозвільну документацію та проект на підключення нового обладнання (за умови, що газопостачання вже підведено до будинку).

Для цього власник будинку надає такі документи на заміну пічного опалення на газове:

  • Заяву від споживача.
  • Копія паспорта, ідентифікаційного коду.
  • Копія документів, що встановлюють право, на об'єкт газифікації.
  • Копія технічного паспорта на будинок або квартиру (якщо необхідний монтаж опалення у квартирі).
  • Акт на придатність до експлуатації димових та вентиляційних каналів.

Перелік документів для заміни пічного опалення може бути різним у деяких випадках, тому варто уточнити список перед візитом до компанії.

Перелік документів на заміну пічного опалення

Висновки

Якщо ви все ще замислюєтеся над тим, чи можна переробити опалення на газове, ми відповімо, що можна. Але в кожному окремому випадку є безліч нюансів, які потрібно враховувати, тому без досвіду та знань краще не замінювати самостійно. За допомогою ви можете звернутися до спеціалістів компанії Теплософт. Ми підберемо оптимальний варіант обладнання для вашого будинку і проведемо монтаж системи опалення під ключ. Також ви можете дізнатися про газове опалення у квартирі на сайті компанії Teplosoft – Газовий котел у квартирі: плюси та мінуси.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.