Меню

Як вибрати мульти спліт систему для офісуЯк вибрати мульти спліт систему

Щасливі власники заміських будинків і багатокімнатних квартир в багатоповерхових будинках зазвичай бажають забезпечувати в них оптимальний мікроклімат. Ось тому-то вони, зазвичай відчувають проблему, як вибрати мульти спліт систему так, щоб не мати проблем при подальшій експлуатації і отримувати бажану температуру в своїх оселях.

Треба відзначити, що таке кліматичне обладнання якраз і є тим варіантом, який дозволяє одним єдиним зовнішнім блоком і декількома внутрішніми встановити оптимальний температурний режим одночасно в декількох кімнатах, яких може бути до восьми. Сумарна площа охолоджуваних приміщень може дорівнювати до двохсот кв. метрів.

Для володарів величезних будинків і котеджів, що відрізняються площею до 2-х тис. кв. метрів, доступні для придбання і установки набагато більш потужні системи, так звані VRF/VRV-кондиціонери. До недорогих пропозицій сучасних виробників, наприклад, Leberg, Idea, Neoclima, відносяться комплекти, що складаються з комплектуючих, підбір яких здійснено за потужністю.

Професійні виробники з Японії найчастіше пропонують підбір внутрішніх блоків до зовнішніх по продуктивності і по типу.

Як підібрати мульти спліт систему: правильні кроки

У вас не буде проблем з тим, як підібрати мульти спліт систему, якщо будете дотримуватися певних загальноприйнятих правил цієї найважливішої процедури і порад досвідчених фахівців, який є у нас. Факторів, за якими покупці вибирають кондиціонери, всього два. Один стосується технічної, другий - естетичної сторін.

Варіанти монтажу мульти спліт системи

Спочатку про технічний чинник, який об'єднує три основних напрями:

  • Потужність внутрішніх блоків: більше приміщення - потужніший слід підбирати блок; теплообмінник необхідний побільше, вентилятор - потужніший. Це, в принципі, проста істина.
  • Потужність зовнішнього блоку: характеризує зовнішню частину кліматичних систем. Мова про потужності компресорів, їх здатності перетворювати газоподібний фреон в рідину і назад.
  • Продуктивність компресора: внутрішні блоки віддалені від зовнішнього. Часом сумарна протяжність таких трас досягає сотні метрів. Далеко не кожен компресор розрахований на обслуговування таких довгих трас, а тому для покупця правильний підбір мульти спліт системи дуже важливий.

Все сказане говорить про те, що якщо, наприклад, потрібно охолодження чотирьох кімнат, то вибір варто робити на користь кондиціонера, до якого можна підключати мінімум стільки ж внутрішніх блоків. Практика показує, що бувають випадки, коли велика загальна протяжність фреонових контурів призводить до потреби купувати обладнання більшої потужності, наприклад, на п'ять або шість внутрішніх, хоча заздалегідь відомо: належить підключення меншого числа блоків всередині кімнат.

Про естетичний фактор можна сказати, що це, перш за все, справа споживчих смаків і уподобань, а також дизайнерських пошуків. Тут вибір повністю залежить від покупця, рішення якого впливають і на ціни на мульти спліт системи. У будь-якому випадку слід виходити з того, щоб кондиціонери максимально вписувалися в інтер'єри охолоджуваних кімнат і зовнішній фасад не псували.

Потрібно пам'ятати і про габарити мульти спліт систем: більше потужності – більші  й габарити. Розміщення потужних блоків не завжди можливе на фасадах звичайних багатоквартирних будинків.

Критерії вибору системи мульти спліт системи

Споживач повинен звертати увагу і на інші критерії вибору системи мульти спліт системи. Розміри приміщень, для яких купується кліматична техніка, дуже важливі, оскільки саме від них залежать параметри внутрішніх блоків. Прорахунки з цим параметром чреваті недостатньо ефективним кондиціюванням повітря, перевитратою електроенергії, а, значить, і зростаючими витратами на її оплату.

Довжина траси виходить в залежності від відстані між блоками системи всередині приміщення і зовні нього. По можливості варто прагнути до мінімальної довжини, що буде забезпечувати менші втрати потужності.

Внутрішні блоки, які сьогодні можна придбати у нас, можуть бути настінними (використовуються в дев'яти кондиціонерах з десяти), канальними (вигідні повністю прихованим монтажем, при якому встановлюються під стелю), касетними (також монтуються приховано, повітряні потоки рухаються в декількох напрямках), консольними (підлогове або під стелею виконання, тому різний монтаж мульти спліт системи).

Про мульти спліт системи, їх переваги та недолікиМульти спліт система в інтер'єрі

Вибір мульти спліт системи дещо складніший процес, ніж при покупці звичайного кондиціонера. Це пов'язано і з тим, що в них використовується по кілька внутрішніх блоків при одному зовнішньому.

До плюсів відносять можливість установки різних внутрішніх блоків в різних кімнатах, в залежності від інтер'єру кожної з них і фінансових можливостей. Рівні шумів мінімальні, оскільки шумить лише зовнішній блок. Мікроклімат встановлюється в кожному окремому приміщенні.

Мінуси полягають в наступних факторах: зламався зовнішній блок - не працюють всі внутрішні; одночасно внутрішні блоки працюють тільки на обігрів, або тільки на холод; монтаж кондиціонера досить складний, а тому їм повинні займатися професіонали, які мають достатній досвід і весь необхідний інструментарій.