Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Газовий котел для опалення квартири - вибираємо кращий варіант
  • 1
  • 2
  • 3

Квартири з індивідуальним опаленням - це зручно і вигідно. На відміну від централізованого обігріву, власний котел дозволяє самостійно встановлювати комфортну температуру в приміщенні. Власники не залежать від дати початку або кінця опалювального сезону, самостійно контролюють оптимальний нагрів теплоносія. Двоконтурні моделі з функцією нагріву води вирішують проблему перебоїв з гарячою водою, які в багатьох українських містах можуть тривати тижнями, а то й місяцями. Але, щоб домогтися максимального комфорту і вигоди, необхідно правильно вибрати газовий котел для квартири - саме про це ми і розповімо вам далі.

Газовий котел в квартирі

Газовий котел для опалення квартири: вибираємо кращий варіант

Газове індивідуальне опалення найбільш поширене в сучасних новобудовах. Також бум на установку власного обігріву був у 2000-х, тому його можна зараз зустріти і в будинках, побудованих 20-40 років тому. Різниця полягає в тому, що в першому варіанті квартири відразу планувалися з індивідуальною системою обігріву, тобто її встановлювали, коли проводили монтаж інженерних мереж. Під обладнання було передбачено місце і дотримані всі правила техніки безпеки.

У старіших будинках, де опалення переробляли з централізованого на індивідуальне, доводилося підлаштовуватися під особливості приміщення. Системи вентиляції та інші комунікації необхідно було модернізувати, а самі опалювальні агрегати встановлювали там, де було місце.

В іншому, різниці між ними немає: для обох випадків важливо знати, який котел вибрати для квартири, щоб у кімнатах було тепло, в крані гаряча вода, а в квитанціях за газ - адекватна сума.

З чого почати вибір газового котла для квартири

Кожна модель газового котла має ряд характеристик - їх важливо враховувати під час вибору:

  • Кількість нагрівальних контурів: двоконтурні моделі розроблені для обігріву приміщень і гарячого водопостачання; одноконтурні працюють на обігрів приміщень, якщо потрібно задіяти їх і на підігрів води, то доведеться докуповувати бойлер непрямого нагріву. Це здорожує систему, але дозволяє зробити лінію рециркуляції гарячого водопостачання, що особливо актуально для заміських будинків і систем з великими відстанями між котлом і приладами гарячого водопостачання (умивальниками, душами і т.д.). Застосування одноконтурного котла з бойлером непрямого нагріву і лінією рециркуляції, дозволяє отримувати гарячу воду з крана відразу після його відкриття, незалежно наскільки далеко знаходиться котел. І навпаки для квартир актуальним є використання двоконтурних котлів, оскільки відстані між приладами там невеликі.
  • Потужність впливає на ціну котла і на кількість споживаного палива, тому купувати з великим запасом не варто. Зазвичай необхідну потужність вираховують так: на 10 м² площі - 1 кВт потужності, 20-30% варто додати, якщо агрегат буде гріти воду для побутових потреб. Така формула - найпростіша, але має похибку - іноді настільки велику, що комфорту в квартирі досягти не виходить.
УВАГА! Фахівці компанії Теплософт рекомендують враховувати не тільки площу приміщення, а й тепловтрати через вікна, двері, наявність примусової вентиляції, кліматичні умови, сторону будинку, на якій розташована квартира. Якщо виникають проблеми з розрахунками - звертайтеся за допомогою до наших консультантів.
  • Вид: конвекційний або конденсаційний. Конвекційні моделі - це класика, яка відмінно справляється зі своїми завданнями, але частина отриманого тепла «викидає» на вулицю. У конденсаційних теплова енергія, отримана від згорання природного газу, використовується в повному обсязі. Тому відповідь на питання: який газовий котел краще вибрати для квартири? - Конденсаційний, він коштує дорожче, ніж класичний агрегат, але дозволяє економити газ.
  • Спосіб монтажу: підлоговий або настінний. Оскільки підлогові котли зазвичай більше за розміром і, відповідно, займають більше місця, краще віддати перевагу компактним настінним моделям.

Спосіб монтажу газового котла у квартирі

  • Залежність від електрики: є газові котли з механічним регулюванням - вони не підключаються до електромережі: якщо у вас в будинку часті перебої з електроподачею - така модель буде найкращим варіантом. Агрегати з електронікою більш функціональні, оснащені безліччю датчиків, які забезпечують безпечне і зручне користування, в деяких навіть є функція віддаленого контролю.
ВАЖЛИВО! Під час вибору також потрібно враховувати: вид тяги (природна, примусова), тип камери спалювання палива (відкрита, закрита), тип розпалювання газу (п’єзорозпал, електронний), додаткове обладнання (вбудований циркуляційний насос, розширювальний бак, датчики температури в кімнаті і на вулиці).
Вибір газового котла у квартиру по типу

Газовий котел в квартирі: плюси і мінуси

Газові котли, як і будь-яка інше, обладнання в будинку, мають переваги і недоліки використання. Так, до плюсів відносять:

  • 1
    Відносно невисоку ціну пристроїв;
  • 2
    Зручність використання;
  • 3
    Багатофункціональність: можна використовувати для опалення і гарячого водопостачання.

Серед мінусів цих агрегатів:

  • Пожаро- і вибухонебезпечність через використання природного газу в якості палива;
  • Постійне підвищення цін на газ;

Хоча багато людей ще вибирають, який котел поставити в квартиру, є і ті, хто шукає альтернативні варіанти. Наприклад, вартість установки теплового насоса на багато вище, ніж котла, але переваг від неї більше. Цей агрегат підходить як генератор тепла під монтаж теплої підлоги, він більш економічний і екологічний.

Газовий котел для опалення квартири

Чи варто встановлювати газовий котел?

Навіть з огляду на плюси і мінуси газового котла в квартирі, однозначно відповісти на питання доцільності його установки неможливо. З одного боку, ціна на газ зростає постійно і є інші варіанти опалення, з іншого - не завжди можна встановити тепловий насос або електричну теплу підлогу. У кожній окремій ситуації є свої нюанси, з якими вам допоможуть розібратися фахівці компанії Teplosoft.

2.0/5 (Оцінок - 3)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.