Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Принцип роботи кондиціонера

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

У чому полягає принцип роботи кондиціонера

Напевно, більшість з нас замислювалися, як працює кондиціонер? Як цей агрегат «примудряється» забезпечувати необхідний температурний мікроклімат в самих різних приміщеннях, створюючи затишок і комфорт для людини.

Принцип роботи дизайнерських кондиціонерів

Наше завдання в статті є розібратися в принципі роботи кліматичних пристроїв, щоб користувачі мали уявлення про нього. В якості найпростішого прикладу можна згадати досвід, проведений в школі при вивченні фізики.Принцип роботи сучасного кондиціонера

На руку проливається трішки одеколону або спирту і їй відразу стає холодно. Пояснюється цей факт швидким випаровуванням рідини. Складніше відчути зворотний процес, оскільки волога над каструлею, яка кипить, разом з конденсацією на руці ще й швидко випаровується. В основі функціонування всіх кондиціонерів лежить властивість рідин поглинати тепло при випарних процесах, а при конденсаційних - виділяти.

Складові частини сучасних кондиціонерів

Зрозуміти принцип функціонування кліматичного агрегату можна тільки тоді, коли отримано уявлення про вузли, що складають пристрій кондиціювання. Зупинимося на основних з них:

  • 1
    Компресор - вузол, в який направляється холодоагент, що знаходиться в газовому стані і має низький тиск. Його функція - стискати фреон з первинним тиском близько 5-ти атмосфер, підвищуючи його в кілька разів. При цьому спостерігається температура на рівні 70-90 град.
  • 2
    Конденсатор - це радіатор, на який покладено конденсація холодоагенту. Він знаходиться в зовнішніх блоках. З компресорів стислий холодоагент спрямовується в конденсатори, які обвіюються повітряними потоками з температурою, яка не перевищує аналогічний показник холодоагенту. Відбувається стиснення фреону і виділення тепла при конденсації. Вентилятори видувають нагріте повітря назовні.
  • 3
    Дроселюючий пристрій є терморегулювальним клапаном або капілярною трубкою. Холодоагент температурою менше на 10-20 град., одержуваний при конденсації, протікає через трубки з поступовим охолодженням і розрядженням, отримуючи початковий тиск.
  • 4
    Радіатор внутрішнього блоку - в ньому випаровується фреон зниженого тиску. Після проходу через вузол він трансформується в газоподібний стан, поглинає тепло повітря, яке протікає через камеру. Саме такий потік охолоджує повітря, для чого використовується вентилятор. Компресор стискає газоподібний холодоагент. В процесі роботи цикли повторюються багато разів.

Перераховані вузли з'єднуються трубами з міді, що створюють холодильний контур, заповнений фреоном в суміші з компресорним маслом, що циркулює в ньому.

Принцип роботи кондиціонера на обігрів

Принцип роботи кондиціонера на нагрітя повітря

Люди все більше пристрої кондиціювання використовують для охолодження самих різних приміщень, часом навіть не уявляючи, що ними можна і обігрівати квартири, будинки, офіси в міжсезоння, тобто навесні або восени, коли основне опалення вже відключається або ще не включається.

Зараз розповімо, як працює кондиціонер на обігрів, і все стане на свої місця, а користувачі зрозуміють подвійні вигоди використання кліматичного обладнання.

Для розуміння основи, що забезпечує принцип роботи кондиціонера на обігрів, треба уявити, що з настанням холодів радіатори (всередині і зовні) міняються місцями. В такому випадку тепле повітря, яке в літній час прямує в атмосферу, в холодну пору буде повертатися назад в приміщення, створюючи в ньому теплий мікроклімат.

Однак це лише умовне уявлення. Насправді до подібної процедури вдаватися не доводиться, і міняти місцями обмінники не потрібно. Використовується спеціальна реверсна технологія, в якій застосовується 4-ходовий клапан, що дозволяє змінювати напрямок, по якому рухається фреон.

Важливо і розуміння того, що принцип роботи кондиціонера на обігрів корелюється з погодними умовами. Функціонування випарника забезпечується різницею температурних рівнів холодоагенту і повітря.

Мінімум температури, яка дозволяє кондиціонеру виконувати обігрів, має діапазон -10-15 град. Окремі виробники випускають моделі, для яких такий показник доходить до -25 градусів.

Треба розповісти споживачам ще і той факт, що кондиціонер в якості нагрівача повітря - надзвичайно вигідний агрегат. Посудіть: споживши кіловат електричної енергії, в приміщення приносить близько трьох кіловат тепла. Зручно і те, що повітря не пересушується.

Принцип роботи кондиціонера на охолодження

Принцип роботи кондиціонера на холод

Ось і підійшли до розбору, як працює кондиціонер на охолодження, тобто ознайомлення з традиційним його призначенням в розумінні багатьох співвітчизників. При функціонуванні кліматичного обладнання для охолодження повітря відбувається випаровування холодоагенту в теплових обмінниках внутрішніх блоків, а конденсація - зовнішніх.

Таким чином, забезпечується перенесення тепла з однієї в іншу середу, в залежності від того, який напрямок вибирає користувач: бажає охолодити або нагріти повітря в своїй оселі або офісі. У цьому - весь принцип роботи кондиціонера на охолодження.

Будь-який кондиціонер, незалежно від марки і моделі, являє собою герметичний контур, який завдяки зміні тиску холодоагенту, що в ньому циркулює, має здатність виконувати регулювання температури повітря.

Деякі особливості вибору, монтажу та використання пристроїв кондиціювання

Принцип роботи кондиціонера тепло-холодОтримавши знання щодо роботи кондиціонера, які ніколи не будуть зайвими, треба мати уявлення про його експлуатацію, оскільки від цього залежить ефективність роботи. На це впливає і установка кондиціонера, яка належним чином виконується нашими фахівцями компанії Теплософт.

Будь-яка побутова техніка вимагає певного догляду і обслуговування кондиціонерів не виключення. Кондиціонери в цьому плані також повинні обслуговуватися належним чином, особливо потребуючи правильному догляді і регулярному чищенні. Фільтри повинні завжди бути чистими.

Проблемою при експлуатації є неповне та несвоєчасне перетворення фреону в газоподібний стан. При цьому на компресорний вхід може потрапляти негорюча рідина. Може трапитись гідравлічний удар, що приводить до виходу з ладу компресора.

Щоб проблеми не спливали в процесі експлуатації, необхідний максимально правильний вибір кліматичного обладнання для кожного конкретного випадку. Помічниками в цьому стають наші фахівці, що забезпечують і подальшу установку, при якій ціна на монтаж кондиціонера є демократичною. Звертайтеся до нас, всі проблеми знайдуть ефективне рішення.

Професіонал від фірми “Тепло- софт” проведе базові заміри, проконсультує і дасть реко- мендації + підготує ескізний проект і два кошториси цін: на роботи і на матеріали.
wrapperwrapper
маєте питання? Залишайте заявку!!!
*Ваші данні повністю захищені і не будуть передані третій стороні.

5.0/5 (Оцінок - 4)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.