Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Природна вентиляція - що це і як працює?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Природна вентиляція – це рух повітряних мас та повітрообмін між приміщенням і вулицею, який здійснюється за рахунок перепаду тиску без використання будь-яких механічних пристроїв. Така вентиляція знайома людству вже не одне тисячоліття. Її використовували у будівлях в Древній Греції та Римській імперії. Також відомо про облаштування вентиляційних шахт у єгипетських пірамідах, однак дослідники не дійшли до єдиного висновку: чи це спеціальний отвір, через який душа померлого мала відлітати в інший світ і функція повітрообміну з’явилася випадково, чи це наслідок ретельного проектування вентиляційних систем в усипальницях фараонів. Як би там не було, нині природна вентиляція застосовується у будівлях різного призначення для забезпечення руху повітряних мас, підтримання параметрів мікроклімату в приміщенні, відведення зайвої вологи.

Природна вентиляція у Львові

Природна вентиляція: що це і як працює?

Довгий час природна вентиляція була єдиним способом влаштування повітрообміну та забезпечення комфортних умов у приміщенні. У приватних будинках та інших спорудах вона здійснювалась завдяки нещільності віконних рам та дверних коробок.

Нині ж досить часто вдаються до штучної вентиляції чи комбінують два види. Такі зміни зумовлені тим, що з’явилося багато видів вентиляційних систем та пристроїв, змінилася технологія будівництва споруд та значно розширився асортимент матеріалів. Однак це зовсім не означає, що природний повітрообмін не в змозі забезпечити якісне відведення відпрацьованого повітря та доступ свіжого.

ВАЖЛИВО! Системи кондиціонування повітря призначені для підтримання потрібної температури, але вони не можуть забезпечити необхідний повітрообмін. Тому встановлення побутового кондиціонера не допоможе вирішити проблеми з вентиляцією, якщо вони є. 
Повітрообмін у котеджі

Принцип роботи природної вентиляції

Природну вентиляцію забезпечують два чинники: різниця тисків та різниця температури повітря у приміщенні і на вулиці. Чим вищі ці показники, тим кращою є природна тяга. Доступ свіжого повітря з вулиці і виведення відпрацьованого довгий час здійснювалося через негерметичні віконні та дверні конструкції, однак зараз сучасні вікна і двері – це надійний ефективний захист від втрати тепла, відповідно: щілин в них немає.

Проте нещільність – це не єдиний спосіб забезпечення природної вентиляції: у багатоповерхівках з цією метою ще на етапі проектування створюють вентиляційні шахти, а в приватних будинках роблять канали для притоку/відведення повітряних мас.

Різниця температури та тиску змушує повітря рухатися, а рух призводить до того, що відпрацьовані повітряні маси з високим рівнем вуглекислого газу, молекулами запахів та пилом виходять із кімнат, на їхнє місце надходить повітря з вулиці. Правильна природна вентиляція, спроектована та змонтована з урахуванням технічних особливостей будівлі та зовнішніх чинників здатна забезпечити комфорт у помешканні, однак важливо провести розрахунок показників вентиляції ще на початкових етапах розробки системи.

Види та способи організації природного повітрообміну

Організація природного повітрообміну

Способів організації природної вентиляції є кілька:

  • 1
    Безканальна вентиляція (аерація) передбачає провітрювання приміщення без використання повітропроводів. Для її забезпечення повітря з вулиці «впускають» через відкриті двері, вікна чи внутрішньостінові прорізии, а відводять відпрацьовані повітряні маси через спеціальні отвори-решітки у верхній зоні будівлі. Така вентиляція найбільш поширена у великих виробничих приміщеннях.
  • 2
    Канальна система має повітропроводи у стінах: вентиляційні клапани забезпечують подачу повітряних мас, відведення відпрацьованого повітря здійснюється з «брудних» зон через вимурувані канали (санвузол, ванна кімната, кухня).
     

Також за способом подачі повітря є наскрізна природна вентиляція, «повітряна вежа», атріум та вертикальні канали.

Власникам будівлі важливо розуміти як працює природна вентиляція та які її види є, щоб обрати правильний варіант повітрообміну.  Допомогти у цьому можуть фахівці компанії Теплософт.

4 типи повітрообміну в приміщеннях

Плюси природної вентиляції та її мінуси

Встановлення вентиляційних систем різних видів має певні переваги та недоліки. Так, до переваг природної вентиляції зараховують:

  • Енергонезалежність та економія: оскільки природний повітрообмін здійснюється без використання різноманітних приладів, енергоспоживання відсутнє.
  • Можливість модернізації системи з часом: використання механічних способів подачі/відведення повітря та облаштування комбінованої системи. 
  • Просте та недороге обслуговування.

Попри усі плюси природної вентиляції, вона має і певні недоліки:

  •  
    Природного повітрообміну може бути недостатньо, особливо коли в приміщенні перебуває чи проживає багато людей, встановлена велика кількість побутової техніки.
  •  
    Якщо під час розрахунків чи монтажу були допущені помилки, доведеться встановлювати додаткове обладнання.
  •  
    Ефективність роботи природньої вентиляції залежить від навколишнього середовища: температури зовнішнього повітря, наявності чи відсутності вітру.

Якщо ви у пошуках системи кондиціонування та вентиляції для будівлі – звертайтеся до фахівців компанії Teplosoft. Вони допоможуть обрати оптимальний варіант, проведуть якісний монтаж та забезпечать регулярне сервісне обслуговування. 

5.0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.