Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Септик для приватного будинку - бетонні кільця або пластиковий резервуар?
  • 1
  • 2
  • 3

Облаштування каналізації у приватному будинку неможливе без встановлення септика – резервуару для збирання стічних вод. Є кілька технологій спорудження цих очисних конструкцій, але найпростіші в монтажі пластикові септики або бетонні кільця. Обидва види мають плюси та мінуси, а також особливості установки. Щоб вибрати, який септик найкращий: бетонний або пластиковий, потрібно розібратися у всіх нюансах. Тому розглянемо характеристики обох видів резервуарів для стоків.

Будинок з септиком у Львові

Септик для приватного будинку: бетонні кільця чи пластиковий резервуар?

Перші септики, які почали використовувати для очищення стоків, були виготовлені із підручних матеріалів: цегли, старих металевих бочок. Бетонні резервуари з'явилися набагато пізніше, але дуже швидко стали одним із найпопулярніших рішень.

З розвитком технологій виробництва виробів із полімерних матеріалів, на ринку з'явилися пластикові септики. З того часу під час облаштування каналізації власники приватних будинків та дач стоять перед вибором: який септик найкраще для постійного проживання, а який – для дачі, з яких матеріалів вибрати резервуар для стічних вод.

Септик з бетонних кілець: плюси та мінуси

Бетонні септики - це, як правило, двокамерні резервуари:

  • 1
    Перший – для чорнового очищення: від твердих відходів та інших забруднень. У ньому є дно, яке перешкоджає попаданню стічних вод у ґрунт.
  • 2
    Другий призначений для доочищення стоків за допомогою спеціальних препаратів. Дна цього резервуару немає: після двох етапів очищення вода потрапляє в грунт.
     

До переваг септиків з бетону належить:

  • Простий монтаж: конструкцію збирають із готових залізобетонних кілець, кола для дна та кола з отвором під ревізійний люк нагорі.
  • Енергетична незалежність: такі резервуари не вимагають підключення електромережі (труби каналізації потрібно укладати з ухилом), їх можна використовувати на дачних ділянках, де мешканці є не постійно.
  • Очищення від твердих відходів, що накопичилися, потрібно не часто – один раз на 2-3 роки.
ВАЖЛИВО! Обслуговування септика з бетону раз на кілька років можливе в тому випадку, якщо на етапі проектування було враховано всі нюанси. Так необхідний обсяг септика – це фактичний обсяг резервуара. Потрібно враховувати, що 20-30% займатимуть тверді відходи, а також труба, яка з'єднує дві камери, розташована нижче за верхній рівень. Тобто, ви використовуватимете лише 60-70% фактичного обсягу резервуару.
Як обслуговувати септики

Септик з бетоних кілеця у Львові і по всій Україні

До недоліків каналізаційних септиків із бетонних кілець рахують:

  • Порушення герметичності з часом;
  • "Замиленість": на дні другого резервуара може утворитися плівка, яка не пропускає воду;
  • Необхідність використання спеціальної техніки під час встановлення (вона не завжди може розміститися на ділянці»);
  • Далеко не на всіх видах ґрунту такі конструкції працюють якісно: на глині, яка воду не пропускає, септик не працюватиме.

Хоча септик для приватного будинку з бетонних кілець залишається серед популярних, потрібно враховувати всі мінуси таких конструкцій.

Полімерні септики – сучасні резервуари для стоків

Резервуари для стічних вод із пластику – найсучасніше рішення, яке значно полегшує монтаж каналізації у приватних будинках та на дачах. Хоча пластикові септики з'явилися недавно, сотні користувачів вже встигли оцінити їхні переваги. Візуально конструкція схожа на споруди з бетонних кілець, вона має багато відмінностей.

Септик з пластику у приватному будинку

Пластиковий септик має плюси та мінуси, їх обов'язково потрібно враховувати при виборі та монтажі. І так, до переваг відносяться:

  • Герметичність
  • Стійкість до дії агресивних речовин;
  • Стійкість до корозії;
  • Довговічність;
  • Доступна ціна;
  • Ефективне очищення каналізаційних стоків.
УВАГА! Пластикові резервуари для стоків виготовляють із різних видів полімерів: поліпропілену, склопластику, поліетилену. Не всі ці матеріали однаково добрі. Наприклад, поліетиленові вироби досить крихкі, вимагають акуратного монтажу та використання, інакше – можливе порушення герметичності резервуару та витік стічних вод у ґрунт.

Серед недоліків пластикових утилізаторів стоків варто відзначити:

  • Встановлення: хоча резервуари є досить легкими і не потребують використання спецтехніки, монтаж потрібно проводити акуратно, щоб їх не пошкодити. Також через невелику вагу септик можуть виштовхувати назовні ґрунтові води – варто передбачити наявність достатньої ваги.
  • Енергозалежність: у багатьох випадках може знадобитися підключення до електромережі.

Вибір пластикового септика лише на перший погляд здається простим завданням. Насправді потрібно враховувати багато факторів: частоту використання (постійно або іноді), обсяг, вид матеріалу, метод монтажу, особливості грунту і грунтових вод. Допомогти в цій справі можуть фахівці компанії Теплософт.

Що краще: бетонні кільця чи септик із пластику?

Обидва види резервуарів мають переваги та недоліки, а також особливості використання, тому однозначної відповіді на запитання «що краще?» - Немає. У кожному випадку фахівці компанії Teplosoft враховують всі фактори. Ми допоможемо вам спроектувати надійну та довговічну каналізаційну систему, підберемо все необхідне обладнання, проведемо якісний монтаж. Також ми проводимо роботи щодо встановлення системи опалення та робимо це максимально професійно.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.