Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке рекуператор і як його вибрати?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

 

Правильна вентиляція приміщень без зайвих тепловтрат в холодну пору року необхідна, щоб забезпечити приплив кисню, відведення відпрацьованого повітря, оптимальний рівень вологості. З цією метою використовують різну вентиляційну і кондиційну техніку, зокрема сучасні вентиляційні пристрої з рекуперацією тепла. Існує кілька видів цього устаткування і з ними варто ознайомитися, щоб знати, як вибрати рекуператор.

Як вибрати рекуператор - вигляд підключення

Що таке рекуператор і як вибрати відповідне обладнання?

Рекуператори - це пристрої, які забезпечують повітрообмін в приміщенні, при цьому нагріваючи вхідять повітряні маси за рахунок температури вихідних. Ключовою складовою обладнання є теплообмінник: він відбирає тепло у повітря, що виходить з приміщення і за рахунок цього тепла нагріває вхідний потік, тим самим забезпечуючи комфортні умови без перепадів температур і знижує витрати на опалення. 

Важливо !!! Потрібно враховувати, що рекуператор призначений для провітрювання приміщення, а не для вентиляції.

Відповідь на питання: «як вибрати рекуператор для будинку, квартири або офісу?» має на увазі вивчення особливостей роботи цього пристрою, його види, а також нюанси підбору в залежності від виду приміщення. 

Які є рекуператори повітря?

При тому, що будова рекуператора можна назвати досить простим, ці пристрої діляться на види за кількома критеріями.

За типом конструкції теплообмінника:

  • Роторні вважаються одними з найбільш ефективних пристроїв. Обмін тепловою енергією здійснюється завдяки спеціальному диску - ротора, який приводиться в рух електромотором. Одна половина диска знаходиться в зоні вихідного повітря і там нагрівається, друга - в зоні вхідного і віддає йому отримане тепло під час обертання. Для рекуператорів з таким типом теплообмінника характерно незначне змішування повітряних мас.
  • Пластинчасті теплообмінники статичні - у них немає рухомих деталей, а процес обміну теплом відбувається завдяки чергуванню припливних і відвідних каналів, розділених пластинами.
  • З проміжним теплообмінником. На відміну від двох попередніх видів, роль теплоносія в цій системі виконує рідина: вода або етіленгліколевий розчин. При цьому подаєчий і вихідний канали можуть розташовуватися на відстані один від одного.

За кількістю обслуговуваних приміщень:

  •  
    Центральні рекуператори, які здатні подавати свіже повітря в кілька кімнат або навіть для потреб цілого дома.
  •  
    Децентралізовані рекуператори - це моноблоки, які забезпечують якісне провітрювання окремих приміщень. Така техніка має компактні розміри, не вимагає пристрою повітропроводів і може бути легко вбудована в зовнішню стіну.

Пластинчасті пристрої вважаються найбільш бюджетними, але також важливо знати, які є рекуператори цього типу за видом матеріалу, що використовується для виготовлення пластин:

  • Пластикові забезпечують високий ККД, при цьому вони досить стійкі до впливу вологи.
  • Алюмінієві пластини мають трохи нижче ККД, ніж вироби з пластику, але стійкість до несприятливих умов у них вище. Устаткування з цього матеріалу підходить для приміщень з дуже високим рівнем вологи.
  • Целюлозні стінки між вхідними та вихідними каналами володіють найбільш високим ККД, але волога на них згубно впливає. Пристрої з целюлозними пластинами підходять для установки в квартирах і будинках, але їх не варто застосовувати, наприклад, в басейні або в інших приміщеннях з високою вологістю і схильністю до утворення неприємних запахів - матеріал швидко вбирає їх.
  • Також для виготовлення теплообмінників використовують мідь. Цей метал добре проводить тепло, стійкий не тільки до вологому середовищі, а й до розвитку на стінках вірусів, бактерій. Однак і вартість обладнання буде вище.

За типом матеріалу теплообмінника можна визначити, як підібрати рекуператор в залежності від рівня вологості в приміщенні, проте це далеко не єдиний критерій підбору.

Як вибрати рекуператор для квартири, будинку, комерційного приміщення

Підбір і установка будь-якого кліматичного і вентиляційного обладнання потребує ретельних розрахунків і знання нюансів вибору - будь то установка кондиціонера або монтаж рекуператора. Потрібно визначитися для яких приміщень ми вибираємо рекуператор: для окремих кімнат або для будівлі в цілому. У разі вентиляції окремих приміщень доцільніше застосовувати децентралізовані рекуператори.

Увага!!! Для правильного підбору рекуператора важливо звернути увагу на товщину стіни, оскільки, кожен виробник має свої технічні розміри щодо стінового модуля. Є мінімальні допустимі розміри для монтажу у кожного рекуператора і не завжди товщина стіни дозволяє провести встановлення.
Примітка

Довжина стінового модуля рекуператора

Далі ми розповімо, як правильно вибрати рекуператор і які фактори потрібно врахувати.

  • 1
    Тип приміщення: в житлових і нежитлових кімнатах квартири відрізняються норми повітрообміну. Так в спальні, наприклад, необхідний приплив повітряних мас, а в кухні і санвузлі потрібна потужна витяжка, для офісних приміщень характерно надмірне підвищення температури.
  • 2
    Потужність (продуктивність) устаткування залежить від площі приміщення і кількості людей, які в ньому знаходяться.
  • 3
    Розміщення і поверховість будівлі. Децентралізовані рекуператори не варто встановлювати вище 5 поверху.
  • 4
    Функціонал. Підігрів, фільтрація припливного повітря, режим витяжки - це далеко не всі функції рекуператора. Тому необхідно визначиться зі своїми потребами перед тим, як вибрати рекуператор повітря. Від функціоналу обладнання залежить і його ціна.

Також варто подивитися рейтинг децентралізованих рекуператорів для квартир. До лідерів в сфері виробництва якісного обладнання відносяться:

  • Prana;
  • Mitsubishi Electric;
  • Vaillant;
  • Blauberg;
  • Ventoxx.

Топ виробників рекуператорів

Найкращий спосіб підібрати рекуператор і забезпечити правильний повітрообмін (вентиляцію в квартирі, будинку) - звернеться за допомогою до фахівців компанії Теплософт. Досвідчені майстри Teplosoft враховують всі нюанси, особливості приміщення, підбирають і монтують обладнання, яке повністю відповідає потребам користувачів і забезпечує комфортні умови в будинку, офісі, ресторані та інших будівлях.

5.0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.