Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Що таке тепла підлога?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Сучасні опалювальні системи далеко пішли від пічного опалення в плані зручності використання і створення оптимального мікроклімату в будинку. Але, при цьому, вони не перестають удосконалюватися. Зараз все більшої популярності набирають низькотемпературні системи, а особливо комфортна тепла підлога. Вони мають свої переваги і недоліки, а також діляться на кілька видів за типом джерела тепла, по конструкції і нюансах використання.

Роль теплої підлоги у отримані комфорту

Що таке «тепла підлога»?

Система для обігріву підлогового покриття - це низькотемпературне опалення: його температурний діапазон коливається в межах від 20 до 35 ° С. Але оптимальне значення для кімнат, в яких часто або постійно перебувають люди 25-26 ° С на поверхні підлоги. Такий показник забезпечує тактильний комфорт і не несе загрози здоров'ю. Температура 29 ° С допустима у ванній кімнаті, санвузлі. А ось 35 ° С - це допустимий максимум, проте нагрівати систему до нього не рекомендують, оскільки це може:

  • 1
    Негативно позначитися на здоров'ї;
  • 2
    Привести до перегріву і поломки системи;
  • 3
    Зіпсувати підлогове покриття: наприклад, ламінат і паркетна дошка не розраховані на такі температури.

Теплу підлогу використовують як основну, і як додаткову систему опалення. Багато що залежить від виду, способу монтажу, розташування і розмірів системи.

Температурна карта після завершення монтажу теплої підлоги

Увага! Для використання в якості основного джерела тепла, система повинна покривати мінімум 70% підлоги, якщо ж вона використовується на додаток до основної - 30-50% цілком достатньо.

Для чого потрібна тепла підлога - всі за і проти

Як і будь-яке інше ноу-хау, система обігріву підлоги з моменту поширення в нашій країні обросла безліччю міфів. Деякі з них цілком обгрунтовані, а деякі не мають під собою нічого, крім безпідставних домислів. І на основі них формуються плюси і мінуси теплої підлоги.

Серед переваг:

  • Естетичний зовнішній вигляд, а точніше - повністю непомітна під покриттям підлоги система (крім терморегулятора), яка не заважає втіленню дизайнерського ремонту.
  • Рівномірний прогрів приміщення: тепле повітря від підлоги піднімається до стелі, що створює комфортний мікроклімат в будинку.

На підлозі з підігрівом комфортно сидіти, на ній без ризику простудиться можуть гратись діти. У ванній кімнаті не з'являється грибок і цвіль - бризки від води швидко висихають. В системі, звичайно ж, є і недоліки, але більшість з них надумані.

До реальних мінусів відноситься:

  • Значні витрати на етапі установки: хоча підлогу з підігрівом буває двох видів (електрична і водяна), для її монтажу потрібно закупити обладнання і здійснити монтаж теплої підлоги. Тобто, необхідно ще й поміняти підлогове покриття.
  • Зменшення об'єму приміщення: для установки водяного обігріву доведеться пожертвувати 8-15 сантиметрами висоти кімнати, а при монтажі електрокабеля - приміщення стане нижче на 6-10 см.
  • Складний ремонт: якщо система вийде з ладу, потрібно демонтувати підлогове покриття для усунення несправності. У випадку з водяним обігрівом - можливе затоплення.

До надуманим мінусів відносяться:

  • Шкідливе магнітне випромінювання, яке утворюється в процесі роботи електричного опалення. Воно дійсно є, але якісне обладнання не створює настільки потужне магнітне поле, щоб воно могло якось впливати на людину. Накопичення пилу, як наслідок магнітного випромінювання: підлога з підігрівом вимагає прибирання не більше, ніж без підігріву.
  • Проблеми з тиском в водяних системах, якщо водяну теплу підлогу використовують як додаткове джерело тепла - якщо всі розрахунки перед монтажем проведені правильно - проблем не буде. Для цього варто не самостійно робити проект, а звертатися до фахівців компанії Теплософт.

Правильно підібравши вид теплої підлоги, зваживши за і проти, наші майстри здійснюють монтаж опалення, яке повністю відповідає потребам користувачів.

Види теплих підлог

Водяна і електрична тепла підлога

За принципом роботи і джерела тепла підігрів підлоги буває:

  • Водяний: системи труб, покладених в стяжці під покриттям підлоги, по яких циркулює тепла вода. Для нагріву води підійде газовий, електричний, твердопаливний котел або інший генератор теплової енергії, що підходить під індивідуальне опалення в квартирі або приватному будинку.
  • Електричний ділиться на кілька видів за типом нагрівального елементу: кабельний і плівковий.

Кабельний продається у вигляді окремого кабелю або матів - кабель, закріплений на підставу. Інфрачервоний або плівковий - це тонка плівка з струмопровідними елементами. Суть роботи системи полягає в тому, що електричний струм проходить по нагрівальних елементах, які створюють опір, а опір призводить до нагрівання. Для управління температурою нагріву, включення і виключення системи використовують термостати.

ВАЖЛИВО! Деякі моделі сучасних електронних терморегуляторів можуть подключаються до Wi-Fi і дають можливість власникам управляти системою віддалено. Це дуже зручна функція, за допомогою якої можна створювати комфорт в будинку і економити кошти. Наприклад, перед виїздом з роботи додому або перед поїздкою в заміський будинок, де встановлена така система, ви можете включити підлогове опалення і приїхати в уже обігріте приміщення.
Керування теплою підлогою за допомогою wifi

Ці види теплої підлоги кардинально відрізняються один від одного, але виконують одну і ту ж функцію - обігрів приміщення. А ось вибір залежить від дуже багатьох чинників: починаючи від особливостей приміщення і закінчуючи особистими уподобаннями власників.

Що краще: тепла підлога або батареї?

Ті, хто прагне до створення затишку у власному будинку, часто задаються питанням: чи можна замінити батареї на теплу підлогу? Якщо відповідати коротко, то: так, підлоговий підігрів може обігрівати будинок в достатній мірі і необхідності в радіаторах не буде. Але є багато нюансів:

  • 1
    Як ми вже говорили, в квартирах не завжди можна встановити водяне опалення підлоги, а електричне коштує недешево. До того ж, стара алюмінієва проводка не призначена для таких навантажень. Тобто до заміни батарей на теплу підлогу потрібно підходити з усіх боків: утеплення квартири, поміняти вікна і двері, змінити проводку і тільки тоді приступати до монтажу кабелю або плитки.
  • 2
    У приватному будинку можна комбінувати системи: на першому поверсі водяний підігрів підлоги, на другому - радіатори.
     

Це далеко не всі нюанси дилеми «тепла підлога або радіаторне опалення», але, якщо ви все ж таки зважитеся на заміну класичної системи обігріву на підлогову - звертайтеся до майстрів компанії Teplosoft. Ми спроектуємо систему, яка повністю задовольнить потреби в теплі і зробимо якісний монтаж з гарантією.

5.0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.