Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Як вибрати септик для для приватного будинку?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Підключення до централізованої системи каналізації приватного будинку буває неможливим з низки причин. В такому випадку необхідно облаштувати автономну систему утилізації стоків. А для цього потрібно знати, як вибрати септик для будинку, щоб він повністю справлявся з поставленим завданням. Важливо при цьому розбиратися в видах обладнання, зважити всі плюси і мінуси, щоб купити відповідну модель. Далі ми розповімо про те, які бувають септики і які є нюанси підбору.

Септик приватного будинку у Львові і Львівській області

Як вибрати септик для приватного будинку?

Септик - це ємність для збору стічних і каналізаційних вод. При цьому одні пристрої призначені виключно для збору стоків з подальшою відкачкою і вивезенням машиною-асенізатором. Інші - більш складні агрегати - виконують збір та очистку. Такі септики коштують дорожче, ніж накопичувальні, мають багато видів і різний функціонал. Також важливо розуміти, що вибір септика для приватного будинку відрізняється від того, як вибрати септик для дачі або заміського будинку, де люди живуть не постійно, а час від часу.

Види септиків для приватного будинку і дачі

Септик потрібно вибрати до того, як здійснюють монтаж каналізації в будинку. І починають підбір з визначення потрібного виду:

  • Накопичувачі - герметичні резервуари різного об'єму на один або два відсіки. Такі пристрої призначені тільки для збору стічних вод, а вивезення присутніх стоків проводять асенізатори. Устаткування автономне (не вимагає підключення до електромережі), його можна розмістити в будь-якому місці на ділянці - головне: забезпечити безперешкодний під'їзд машини.
  • Відстійники - ємності з 2-3 резервуарів, які, в залежності від функціоналу, очищають стоки на 40-75%. Функція очищення покладена на біофільтр з бактеріями, а ступінь очищення залежить від виду мікроорганізмів. Також для кращого очищення стоків і їх зливу потрібно додатково встановлювати фільтраційне поле. Особливість таких септиків полягає в тому, що вони енергонезалежні.

Три відстійних септики для приватного будинку

Система глибокого біоочищення забезпечує фільтрацію води на 95-97% (технічна вода). Вона включає біологічні, хімічні і механічні фільтри. Після проходження через септик воду можна зливати в грунт або водойму без шкоди для навколишнього середовища.

Система глибокого очищення каналізації у Львові

Важливо! Для установки септика з можливістю зливу очищених стоків у навколишнє середовище, необхідно отримати дозвіл від СЕС. Проект каналізації повинен відповідати санітарним і будівельним нормам. Після затвердження проекту потрібно виконати будівництво у відповідності з усіма нормами. Збір всіх документів і розробка плану займає досить багато часу, тому набагато швидше і зручніше доручити цю задачу фахівцям компанії Теплософт.
Довідка СЕС

У кожного виду є свої особливості експлуатації, переваги і недоліки. Так, найпопулярніші види септиків для дачі - накопичувальні. Вони відрізняються найменшою вартістю, а, оскільки на дачі власники проживають не постійно, резервуар наповнюється не дуже швидко. Якщо правильно підібрати обсяг - послуги асенізатора знадобляться 1-2 рази за рік.

Для приватного будинку такий варіант не завжди доречний, тому варто віддати перевагу системам, які частково або повністю очищають стоки. Однак, важливо підбирати септик для каналізації не тільки з вигляду.

Як вибрати автономну каналізацію?

Крім виду роботи септики відрізняються за матеріалом і способом установки - з ними теж варто визначитися ще до покупки і перед тим, як почати монтаж водопостачання будинку. Далі розглянемо, як вибрати септик на дачу і в приватний будинок по типу матеріалу:

Цегляний септик - варіант від якого зараз активно відмовляються. Таку споруду необхідно правильно змонтувати, інакше є великий ризик забруднення водоносного шару стічними водами. До того ж процес споруди дуже трудомісткий.

Цегляний септик

Залізобетонний резервуар - його можна зробити герметичним і уникнути попадання стічних вод в найближчі колодязі. Установку проводять двома способами: із заводських заготовок або заливають бетон на місці.

Залізобетонний септик

Пластикові та склопластикові ємності повністю герметичні, мають невелику вагу (установка проходить без зусиль), надійний і довговічний. Під пластиковий резервуар потрібно бетонувати дно ями або ж купити більш важкі моделі з товстими стінками.

Пластиковий септики

Металева ємність - недовговічний варіант. Метал піддається корозії і з часом втрачає герметичність. До того ж для монтажу важкого резервуара знадобиться спецтехніка.

Металеві септики

Увага! Дуже важливо правильно розрахувати обсяг септика: на кожну людину в день виділяють 200 літрів стоків і додають ще 25-30%. Обсяг резервуара повинен вмістити всі стоки за 3 дні. Тобто, для сім'ї з трьох осіб потрібно 200 × 3 × 3 + 25% = 2 250 літрів.

Перед тим, як вибрати септик для дачі або приватного будинку, потрібно провести геологічну розвідку грунту, з'ясувати тип грунту і близькість водоносного шару до поверхні (резервуар зі стічними водами потрібно розмістити не ближче, ніж на відстані одного метра).

Які плюси і мінуси септиків?

Кожен вид каналізаційних ємностей має свої нюанси. Так наприклад:

  • Накопичувачі коштують недорого, не потребують підключення до електрики, але для їх спустошення потрібні послуги машини-асенізатора, які можуть в результаті коштувати досить дорого.
  • Система глибокого біоочищення коштує дорожче, споживає електроенергію, для її установки потрібні дозвільні документи, але вона забезпечує повну автономність і не шкодить навколишньому середовищу.

Готові заводські резервуари також мають переваги і недоліки, але вони однозначно краще, ніж саморобні септики. Не менш важливо і дотримання правил монтажу: найкращий спосіб отримати надійну каналізацію, звернутися до фахівців Teplosoft. Вони не тільки підберуть і встановлять септик, а й допоможуть із забезпеченням водопостачання, виконають всі сантехнічні роботи на вищому рівні, щоб всі системи в будинку працювали злагоджено і якісно. Також спеціалісти виконують монтаж опалення у Львові ціни на яке вас приємно здивують.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.