Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Як вибрати тепловий насос «повітря-вода»?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Альтернативні джерела теплової енергії щорічно стають все більш популярними в побуті для опалення житлових будинків, також їх застосовують для обігріву комерційних і промислових приміщень. Найчастіше застосовуються саме теплові насоси - пристрої, які отримують від навколишнього середовища низькопотенційне тепло і перетворюють його в високопотенційне - необхідна для нагріву води в опалювальних системах. Джерелами тепла для таких агрегатів служать земля, вода і повітря. Найпростіші в установці і доступні за ціною - теплові насоси «повітря-вода».

Вибір теплового насосу повітря - вода - один з його типів

Як вибрати тепловий насос «повітря-вода»

Теплові насоси повітряно-водяного типу дуже поширені в Європі і США. Там їх застосовують і для приватних будинків, і для багатоквартирних будівель. У нас же це обладнання тільки набирає популярність, тому вибір теплового насоса «повітря-вода» для рядового користувача - досить складне завдання: потрібно знати цілий ряд факторів і нюансів, які важливо враховувати, підбираючи ТН, а також розуміти, як працює агрегат, щоб в подальшому його обслуговувати.

Увага!!! Теплові насоси бувать ще наступного типу: повітря – повітря, грунт – вода, вода – вода, грунт – повітря, вода – повітря.

Що таке тепловий насос «повітря-вода»

Тепловий насос - це опалювальне обладнання, яке розроблено для обігріву будівель, забезпеченнях їх гарячою водою, а в літній час багато моделей ТН використовують для кондиціонування приміщень. Суть роботи агрегату полягає не у виробленні тепла, як в газових або електричних котлах, а в транспортуванні тепла з одного місця в інше, а саме відбір його з повітря і передача його в систему опалення. При цьому ТН не використовує паливних матеріалів, в ході роботи не створює небезпечних для людини або навколишнього середовища речовин.

Принцип роботи теплового насоса «повітря-вода»

Важливо !!! Коефіцієнт перетворення електричної енергії в теплову коливається у проміжку 1 кВт. електрики = 3 – 4 кВт. тепла. Тому вони і є альтернативним джерелом енергії яке відповідає вимогам екології довкіля.
Примітка

Тепловий насос «повітря-вода» для опалення будинку працює наступним чином:

  • 1
    Потужний вентилятор затягує повітря з вулиці і направляє повітряний потік на випарник.
  • 2
    У випарнику знаходиться холодоагент - фреон в рідкому стані, який випаровується при дуже низьких температурах. Від потоку повітря з вулиці він нагрівається всього на кілька градусів і переходить в газоподібний стан.
  • 3
    З випарника газоподібний фреон надходить в компресор, де під час стиснення (підвищення тиску) його температура зростає в рази.
  • 4
    З компресора розігрітий газ надходить в конденсатор, віддає теплову енергію теплоносія опалювальної системи, остигає і переходить в рідкий стан.
  • 5
    Рідкий фреон проходить через розширювальний клапан, внаслідок чого знижується тиск і температура фреону і цикл починається заново.

ТН повітряного типу для опалення та гарячого водопостачання будинків відрізняються конструктивно, і перед покупкою важливо знати, які є теплові насоси «повітря-вода» за типом конструкції:

  • Моноблок - всі складові агрегату розміщуються в одному корпусі. Його перевага полягає в тому, що агрегат можна встановлювати на відстані в кілька метрів від будівлі (для кожної моделі воно різне і вказується в технічних характеристиках), однак існує ймовірність замерзання системи при дуже низькій температурі повітря на вулиці.
  • Спліт-система складається з двох частин (зовнішнього і внутрішнього блоків), з'єднаних між собою мережею мідних трубок: немає ризику замерзання навіть при екстремально низьких температурах, але внутрішній блок потрібно встановлювати всередині приміщення.

Моноблочний тепловий насос

При цьому обидва варіанти відрізняються за ціною, а вибір в цьому випадку залежить від розташування будівлі, наявності місця для установки обладнання, однак це далеко не єдині фактори, які потрібно врахувати перед покупкою.

Ціна на тепловий насос «повітря-вода»

Вартість теплового насоса «повітря-вода» залежить від типу конструкції: спліт або моноблок, а також від:

Температури нагріву теплоносія. Виділяють три види: низькотемпературний (нагріває воду в опалювальній системі до 40 ° С), середньотемпературний (нагрів до 55 ° С), високотемпературний (нагріває теплоносій до 70 ° С). Низькотемпературні коштують дешевше, але працюють тільки з низькотемпературними опалювальними системами, тому знадобиться монтаж теплої підлоги або системи з фанкойлами. Високотемпературні і середньотемпературні агрегати - дорожче, але їх можна використовувати не тільки для опалення заміського будинку, але і для гарячого водопостачання.
Потужність ТН теж впливає на ціну, а для визначення цього показника враховують площу приміщення і обсяг тепловтрат через вікна, двері, перекриття. В середньому потужність повинна перекривати тепловтрати з запасом в 10% для ТН, використовуваних тільки для опалення. Якщо ж тепловий насос необхідний і для нагріву води, в розрахунок беруть об'єм нагрівального резервуара і витрата води.

Самостійно користувачам складно розібратися, як підібрати тепловий насос «повітря-вода» для свого будинку або комерційної будівлі, тому краще звернутися за допомогою до фахівців компанії Teplosoft. Теплософт враховують всі нюанси (площа, технічні особливості і місце розташування будівлі, обсяг тепловтрат), підбирають найбільш оптимальний вид обладнання і здійснюють монтаж теплового насоса з дотриманням всіх норм і правил, щоб агрегат повністю забезпечував ваші потреби в теплі.

0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.