Меню
+38 (067) 766 52 54
Пн-Пт: 9:00-18:00, Субота 10:00-15:00
Email: [email protected]
Які є види системи водяного опалення?
  • 1
  • 2
  • 3

Водяне опалення - один з найбільш поширених способів обігріву житлових, комерційних і промислових приміщень. Теплоносієм в цьому випадку є вода, що циркулює по закритому або відкритому контуру. Види системи водяного опалення є різні: по виду циркуляції, способу і висоті прокладання труб, напрямку руху води, різновидах розводки труб. А ось принцип роботи у всіх їх грунтується на тому, що генератор тепла нагріває воду, вона рухається по трубах до опалювальних приладів, які нагрівають повітря в приміщенні, віддаючи тепло і повертається до генератора тепла для повторного нагрівання.

Один з видів розводки системи опалення

Види системи водяного опалення

Всі види систем водяного опалення складаються з ключових елементів:

  • Генератора тепла (газовий, електричний, твердопаливний котел або тепловий насос), який нагріває теплоносій до необхідної температури;
  • Опалювальних приладів (радіаторів, конвекторів, регістрів, фанкойлів) - які передають тепло нагрітого теплоносія повітрю в кімнатах;
  • Трубопроводів (з полімерних, сталевих, мідних труб), які пов'язують генератор тепла й опалювальні прилади, забезпечують між ними циркуляцію теплоносія;
  • Запірно-регулюючої та запобіжної арматури (термостатичні і балансувальні клапани, кульові крани), призначеної для контролю і регулювання витрати теплоносія;
  • Додаткових допоміжних елементів (розширювальні баки, насоси, вузли з'єднання), необхідних для ефективної і безпечної роботи.

При цьому водяний обігрів відрізняється конструктивно, а їх вибір залежить від типу будинку: індивідуальне опалення в квартирі, будинку, офісному приміщенні або для комерційних площ. Тому важливо знати, які види водяного опалення бувають і де необхідно їх застосовувати для отримання найбільш ефективного функціонування.

Класифікація системи водяного опалення з вигляду циркуляції теплоносія

Всі види водяного опалення функціонують за рахунок циркуляції теплоносія.

У таких системах обігріву циркуляція буває:

  •  
    Природною;
  •  
    Примусовою;
  •  
    Комбінованою.

Природна циркуляція грунтується на тому, що тепла вода має меншу щільність, ніж холодна, тому нагрітий теплоносій завжди буде знаходиться вгорі системи. Облаштування системи обов'язково включає наявність відкритого розширювального бака, а також розміщення труб під кутом до генератора тепла. Функціонування водяного опалення з природною циркуляцією води не залежить від електропостачання тому, при використанні енергонезалежного генератора тепла, підходить для обігріву приміщень без електропостачання або з частими перепадами напруги в мережі. Але система з природною циркуляцією має ряд обмежень, які повинні виконуватися, щоб вона нормально функціонувала: котел завжди повинен бути розташований в нижній точці системи; довжина контуру не може бути більше ніж 30 м; необхідно використовувати трубопроводи дуже великих діаметрів, відповідно і велика кількість теплоносія, через що система дуже інерційна.

ВАЖЛИВО!!! Опалення з природною циркуляцією підходить тільки для невеликих приміщень і в разі неправильного проектування або монтажу, не зможе забезпечувати теплом будівлю.
Примітка

Примусова циркуляція теплоносія здійснюється циркуляційним насосом - електроустаткуванням, що забезпечує переміщення теплоносія по трубах від котла до обігрівальних приладів і назад. Підходить для обігріву великих житлових і комерційних приміщень, забезпечує більш рівномірне прогрівання і однакову температуру повітря у всіх кімнатах, допомагає знизити витрати на паливо. Недолік примусової циркуляції полягає в залежності від електропостачання і збільшенні витрат електроенергії для великих приміщень.

Комбінована відрізняється наявністю циркуляційного насоса, при цьому труби прокладені так, що в разі відключення насоса циркуляція теплоносія в системі відбувається природним чином під впливом різниці щільності води і гравітації. Її головна перевага полягає в ефективній роботі опалення навіть, якщо відсутнє електропостачання. При відносно високій температурі повітря на вулиці в міжсезоння комбінована циркуляція дозволяє економити на електриці, відключаючи насос, при цьому підтримуючи комфортну температуру в приміщенні.

Комбінована система опалення

Види розводки системи опалення

Класифікація систем водяного опалення за типом конструкції трубопроводу виділяє наступні види опалювальних систем:

  • Однотрубні;
  • Двотрубні.

Однотрубні, в свою чергу, діляться на такі типи систем водяного опалення: з нижнім розведенням (труби проходять по низу приміщення на невеликій відстані від підлоги), з верхнім розведенням (труби більш помітні, оскільки прокладаються по верху, а радіатори до них приєднуються за допомогою стояків).

У однотрубної системі всі радіатори підключені по черзі, тому є деякі мінуси використання такої системи:

  • 1
    Останній радіатор завжди набагато холодніше першого, відповідно, температура повітря в далеких кімнатах від котла буде нижче, або потрібно підібрати радіатор значно більший по розміру;
  • 2
    Немає можливості відключити одну з батарей.
     

Двотрубні системи позбавлені цих недоліків: до кожного радіатора є свій підведення гарячої і відведення холодної води. Двотрубні теж діляться на наступні види розводок системи опалення: зіркоподібну, колекторних, шлейф.

Увага!!! Тільки досвідчені майстри в сфері опалення можуть правильно підібрати найбільш підходящий вид розводки опалювальної системи. Самостійне рішення і неправильний підбір чреваті неефективною роботою обладнання і великими витратами на паливні матеріали для котла.

Оптимальна розводка опалення в будинку визначається безліччю факторів і сприяє створенню комфортного мікроклімату в кожній кімнаті.

Для забезпечення будинку або підприємства теплом звертайтеся до фахівців компанії Теплософт. Наші майстри проведуть всі необхідні розрахунки і виконають монтаж системи опалення на вищому рівні.

З Teplosoft в вашому домі завжди буде тепло і затишно!

5.0/5 (Оцінок - 1)
Дякуємо за Ваш голос!
Вибачте, Ви вже оцінили цей матеріал.